Strammere regler på vej for bevis til erhvervsjagt

Naalakkersuisut vil stramme reglerne om bopælspligt for personer, som ønsker at få et erhvervsjagtbevis. Samtidig er der nye krav på vej til udbydere af betalingsjagt.
Det er for at sikre erfaring og forståelse af blandt andet loakle jagtforhold, at reglerne for at kunne få et erhvervsjagtbevis skal strammes, mener naalakkersuisut.
21. august 2024 07:43

Hvis du holder af at gå på jagt og ønsker at starte som professionel fisker og fanger eller udbyde betalingsjagt for turister, er der nye regler at være opmærksom på.

Naalakkersuisut ønsker nemlig at stramme reglerne for at få et erhvervsjagtbevis fra 1. januar 2025.

Søger du herefter om at få et erhvervsjagtbevis, skal du have haft fast adresse og ophold i Grønland i fem forudgående år.

I dag lyder kravet på to år.

Det sker for at sikre, at fangere og fiskere har den nødvendige erfaring med at gå på jagt herhjemme og kender de lokale forhold og fangstmetoder, som passer til fangstområdet, fremgår det af forslaget til lovændringen.

Naalakkersuisut lægger dog også op til at udvide reglerne for dispensation i forhold til, hvor længe man skal have boet og opholdt sig i Grønland for at få et hvervsjagtbevis. 

Det skal for eksempel gælde, hvis man har været under uddannelse, praktik eller anden tjeneste i udlandet og vender hjem for at starte som professionel fisker og fanger for første gang.

Halvdelen af indtægten skal komme fra fangst og fiskeri

Men det er ikke de eneste ændringer af jagt- og fiskeriloven, der kan være på vej.

Personer, som tilbyder betalingsjagt - for eksempel trofæjagt - for turister, får også nye krav at leve op til, hvis lovændringerne bliver vedtaget.

For at må udbyde betalingsjagt i dag, skal personen bag have mindst halvdelen af sin indkomst fra jagt og fiskeri. Heri er betalingsjagt også medregnet.

Men fremover bliver betalingsjagt taget ud af regnskabet, så udbydere af betalingsjagt som minimum skal tjene halvdelen af sin indtægt på almindelig erhvervsfangst og -fiskeri til indhandling.

Lever man ikke op til kravet, mister udbyderne autorisationen til at drive betalingsjagt.

De nye regler har været i offentlig høring fra 17. juli til 8. august i år. 

Reglerne træder i kraft, hvis et flertal i Inatsisartut stemmer for lovændringen på den kommende efterårssamling.