Storm aflyser og forsinker fly: Store problemer i Nuuk og Maniitsoq

I går strandede 228 passagerer i Kangerlussuaq, fordi flyene ikke kunne lande i Nuuk. De blev indkvarteret i sportshallen.
Tunge grå skyer hænger over hovedstaden og gør det svært for flyene at lande. Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
05. august 2022 10:13

Så er den gal igen.

Stormen suser over Nuuk, og Air Greenlands fly er temmeligt udfordrede. 

I går strandede 228 passagerer i Kangerlussuaq, fordi flyene ikke kunne lande i Nuuk og Maniitsoq.

En del har været indkvarteret i sportshallen, fordi alle hotelsenge i lufthavnsbygden er booket, meddeler Air Greenland. 

- Maniitsoq og Nuuk er den store udfordring lige nu. Det må vi erkende. Der er for hårde vindstød til, at vi kan lette og lande, siger Inga Dora G. Markussen, der Air Greenlands PR-manager, til KNR.

- Heldigvis har vi fået et fly ud af Nuuk her til morgen, og et lettede i går aftes. Men der er en udfordring i Kangerlussuaq, som giver os en del hovedpine. Der er opstået en flaskehals, og vi har måttet bruge idrætshallen til indkvartering. 

- Vores personale har sammen med Mittarfeqarfiit skaffet tæpper og senge til de strandede. Men der er højsæson lige nu, og vandrerhjem og andet er fyldt op. Det hele er proppet. Derfor er vi nødt til at gøre det her, siger Inga Dora G. Markussen.

Det var nu ikke kun storm, der var grund til, at flyene blev stående på jorden i går. Arbejdet med at anlægge den nye landingsbane i Nuuk gav nemlig også problemer for flytrafikken. Det lyder måske mærkeligt, men Air Greenland forklarer, at håndværkerne var inde at grave i sikkerhedszonen.

LÆS OGSÅ Efter strandingskaos: Air Greenland åbner for billetsalget igen

Derfor havde Trafikstyrelsen lavet særlige regler for, hvor meget sidevind, der måtte være, når flyene lettede og landede i Nuuk. Og det begrænsede altså endnu mere mulighederne for at få fly på vingerne i går. 

Ifølge Air Greenland blev gravearbejdet dog stoppet igen. 

Stormende kuling aftager langsomt

I løbet af dagen i dag aftager den hårde vind, siger Marielle Fournier, der er vagthavende ved DMI i Nuuk.

Da klokken var 06 i morges var der vindstød af stormstyrke i lufthavnen. 

Lige nu (klokken 10.25, red.) er vinden løjet en smule af. Den er på 20-25 meter i sekundet, og det svarer til stormende kuling. 

- Efter frokost vil vinden langsomt løje af frem til i aften. Men det er en blæsende dag, siger meteorologen. 

Da det var værst i går, var der stærk storm med vindstød på 30 meter i sekundet. Det var mellem 12 og 14. 

Totalt kaos med 1.000 strandede

I midten af juli - altså for mindre end én måned siden - strandede cirka 1.000 passagerer rundt omkring i landet.

Situationen var så presset, at selskabet stoppede billetsalget i et forsøg på at få passagerpuklen afviklet. Situationen var også så presset, at passagerer blev fløjet til Nuuk for at overnatte. Efter to corona-somre med meget få turister, er turisterne nu tilbage i Grønland. Og på landets mest besøgte feriedestination, Ilulissat, var alle hotelværelser booket. Der var simpelthen ikke plads til de alle de strandede passagerer, som sad vejrfast i byen. Derfor blev en del af dem fløjet til Nuuk, hvor der var ledige senge at sove i.

Billetsalget åbnede igen 18. juli.