Storkonflikt afblæst i Danmark

Efter 35 timer er der landet en overenskomstaftale for statens ansatte og dermed undgås den varslede storkonflikt i Danmark
Innovationsminister Sophie Løhde (V) har været statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, Foto © : Steen Brogaard
Skrevet af Merete Lindstrøm
29. april 2018 13:53

Som det sidste område af de offentlige overenskomster i Danmark er der nu landet en aftale om overenskomst for de 180.000 statsansatte lørdag aften. 

LÆS OGSÅ Meteorologer i Grønland fritaget for strejke

Blandt de statslige ansatte er også meterologer hos Danmarks Meteorologiske Institut, som står for de lufthavnsudsigter, der sikrer, at flyene til og fra Grønland kan lette samt, at indenrigsflyvningerne kan fungere regelmæssigt. 

Med aftalen for de statslige ansatte på plads kan en konflikt afblæses for blandt andet gymnasielærere, præster, politibetjente og medarbejdere i ministerier og styrelser. 

LÆS OGSÅ Storstrejke kan ramme flytrafikken i Grønland

- Det er en god aftale, som begge parter kan se sig selv i, siger statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, innovationsminister Sophie Løhde (V).

Aftalen er landet efter måneders forhandlinger, og senest en slutspurt med 35 timer i Forligsinstitutionen, hvor parterne mødtes fredag morgen klokken 10.

Forliget på statens område var det eneste, som manglede i denne omgangs forhandlinger på det offentlige område.

Der har været varsler om strejke og lockout, og sidste deadline for at lande en aftale var 1. maj. Men nu kan en storkonflikt altså afblæses for både kommunalt ansatte, regionerner og statens medarbejdere. 

LÆS OGSÅ Strejke og lock-out i Danmark kan ramme Grønland

Overenskomstaftalerne skal dog, før de er gældende, sendes til afstemning hos både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Parterne i stat, regioner og kommuner opgav i slutningen af februar selv at blive enige om nye overenskomster. Siden har parterne løbende holdt møder i Forligsinstitutionen, inden de blev enige.

    /ritzau/