Flytrafikken er reddet: Meteorologer i Grønland fritaget for strejke

Fagforbund i Danmark har aftalt at oprette et nødberedskab hos DMI under en mulig, kommende strejke. Dermed fortsætter al flytrafik i Grønland under en dansk storkonflikt. Dog bliver fly mellem Grønland og Danmark påvirket.

Det bekræfter Trafikforbundet i Danmark og Centralorganisationen af 2010 (CO10) over for KNR. De to har indgået en friholdelsesaftale for en lille håndfuld ansatte hos DMI.

Aftalen betyder, at tre meteorologer i Kangerlussuaq, der er udstationeret for DMI, vil møde på arbejde og lave lufthavnsudsigter for Grønland, selv om der udbryder generalstrejke blandt offentligt ansatte i Danmark, herunder hos DMI.

- Den (aftalen, red.) omfatter de tre meteorologer, som er udstationeret i Kangerlussuaq - faktisk bliver de fire meteorologer fra 1. maj - og de tager sig af al indenrigsluftfart i Grønland, så de bliver friholdt, siger formand for Trafikforbundet, Bolette Brødsgaard, til KNR, og fortsætter:

- Den bliver ikke påvirket - indenrigsflyvningen i Grønland. Den bliver holdt helt uden for den danske konflikt.

LÆS OGSÅ Forhandlinger skal sikre flytrafikken.

Forsinkelser på fly til Danmark

En kommende strejke er foreløbig udsat med 14 dage af Forligsinstitutionen og er nu varslet til at gælde fra den 22. april.

Uden den nu indgåede aftale risikerede al flytrafikken i Grønland at blive helt indstillet, fordi DMI vil blive lagt ned af arbejdsnedlæggelser. 

DMI er nemlig som det eneste institut godkendt af Trafikstyrelsen i Danmark til at lave lufthavnsudsigterne. Og det er lovpligtigt for flyselskaberne at angive udsigterne for destinationslufthavnen og to alternative lufthavne som del af en nødplan, når et fly letter. 

LÆS OGSÅ Storkonflikt kan lamme alle indenrigsflyvninger

Men friholdelsesaftalen gælder kun for indenrigsflyvninger i Grønland og ikke for lufthavnsudsigter til Várga Lufthavn på Færøerne eller danske lufthavne. Så afgange med atlantflyveren vil med stor sandsynlighed stadig blive ramt af uregelmæssigheder under en konflikt.

- Flyvninger mellem Grønland og Kastrup Lufthavn (Københavns Lufthavn, red.) kan blive påvirket. Og Billund Lufthavn er faktisk også en del af det her, så de kan også blive påvirket, primært især med forsinkelser og måske også enkelte aflysninger. Det er dog svært at vide endnu på nuværende tidspunkt, siger Bolette Brødsgaard.

Alle SAR-operationer i Grønland vil forblive upåvirket af konflikten, ligesom al ambulanceflyvning mellem Grønland og Danmark også vil blive opretholdt.

LÆS OGSÅ Flypassagerer risikerer ændrede billetter

Også særlige vejrvarslinger for kuling, storm, orkan og piteraq fortsætter, mens farvandsudsigter for Grønland og varslinger fra Istjenesten hos DMI vil fortsætte, men på lavere blus end normalt.

Der er indkaldt til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen i denne uge. Hvis parterne ikke når til enighed inden 22. april, har forligsmand Mette Christensen mulighed for at udsætte generalstrejken med yderligere 14 dage.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl