Foto: Camilla Dam/KNR

Selvstyret: Storkonflikt kan lamme alle indenrigsflyvninger

Al indenrigsflyvning i Grønland risikerer at lukke ned, hvis DMI bliver ramt af den varslede storkonflikt blandt statens ansatte i Danmark, oplyser Selvstyret.

Air Greenlands fly vil komme til at holde helt stille, hvis den varslede storkonflikt blandt offentlige ansatte i Danmarks bryder ud 4. april.

Det bekræfter Departementet for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger til KNR.

Mandag fortalte KNR, at bl. a. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vil blive alvorlig ramt af arbejdsnedlæggelse med konflikten. Og det vil betyde, at en række vigtige vejrprognoser, kaldet TAF'er, for lufthavne i hele Rigsfællesskabet ikke vil blive lavet.

LÆS OGSÅ Storstrejke kan ramme flytrafikken i Grønland

- Såfremt staten i forligsforhandlingerne ikke finder en løsning, der friholder dele af DMI fra den varslede storkonflikt, vil det få vidtrækkende konsekvenser for Grønland, oplyser departementschef Ruth Lindhardt hos Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger i en mail til KNR.

Hvis et fly letter uden at have en gyldig vejrprognose for destinationslufthavnen, skal flyselskabet ifølge lovgivningen oplyse to alternative lufthavne med en gyldig vejrprognose, hvor flyet i stedet kan lande.

Men da DMI ikke vil kunne levere vejrprognoser til nogen lufthavne i Grønland under en storkonflikt, vil fly i realiteten ikke kunne lette.

- Så der vil reelt set blive tale om en nedlukning af lufttrafikken, da Air Greenland ikke vil kunne overholde lovgivningen om flyveplanlægning, oplyser departementschef Ruth Lindhardt.

LÆS OGSÅ Strejke og lock-out i Danmark kan ramme Grønland

I teorien vil Air Greenlands Airbus mellem København og Kangerlussuaq fortsat kunne flyve. Men DMI ansvaret for vejrobservationer for lufthavne i Kangerlussuaq, oplyser Selvstyret.

- Det (er, red.) også tvivlsomt, om det er muligt i tide at få uddannet ikke-DMI folk til at lave vejrobservationer, som skal bruges ved landing. Flyvning til Kangerlussuaq vil dog være nyttesløs, såfremt al indenrigsflyvning er umuliggjort, skriver departementschef Ruth Lindhardt til KNR.

Selvstyret har gjort den danske stat opmærksom på problemet og afventer forhandlingerne af overenskomstkonflikten.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt