Store projekter venter på storskalalov

Efter 4½ time blev medlemmerne af Inatsisartut i går enige om at forslaget til den nye storskalalov skal sendes videre til behandling i Erhvervsudvalget.
Skrevet af Mads Ullerup
24. oktober 2012 11:25

Siumut forsøger dog indirekte at sænke tempoet ved at foreslå, at loven først bør 2. behandles på forårssamlingen.

Det vil dog udskyde planerne om et eventuelt aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq, advarer Naalakkersuisoq for Råstoffer.

Én ting kunne medlemmerne af Inatsisartut blive enige om i går - Det er bydende nødvendigt med storskalaprojekter i Grønland, hvis velfærden herhjemme skal sikres i de kommende år.

Eller som IA's Aqqaluaq B. Egede sagde på gårsdagens ordførerrunde.

- Det ligger udenfor enhver tvivl, at vi ville sige nej til minedrift, hvis det var muligt at finde nye indtægtsalternativer, der i samme grad ville kunne finansiere vores velfærdssamfund. MEN virkeligheden er, at der ikke findes alternativer.

På gårsdagens samling valgte man at slå behandlingen af storskalaloven sammen med punkt 113, der omhandler forhandlingerne med Alcoa om et eventuelt aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq.

Den foreslåede storskalalov er omfattende og selv om medlemmerne af Inatsisartut i går brugte 4½ time på at diskutere den, bliver der stadig meget af tage fat på, når loven skal behandles i Erhvervsudvalget.

Samtlige partier var nemlig enige om at sende Ove Karl Berthelsens storskalalov samt forhandlingerne om et aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq til behandling i udvalget.

Siumut ser dog gerne at 2. behandlingen af storskalalovforslaget bliver udskudt til forårssamlingen, så man derved får tid til at afholde borgermøder, så befolkningens holdning også kan tages med i den endelige behandling.

Den idé falder dog ikke i god jord hos Naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.

Han advarer om at en udsættelse af storskalaloven vil ende med en udsættelse af et eventuelt aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq.

- Uden storskalaloven i hånden har vi ikke det fornødne lovgrundlag for at fortsætte drøftelserne med Alcoa, så en udskydelse af storskalaloven er en udskydelse af aluminiumssmelteren, understreger Ove Karl Berthelsen overfor netavisen sermitsiaq.ag.

Efter planen skal forslaget til den nye storskalalov til 2. behandling i Inatsisartut den 13. november.