IA: Stop for borgmestres ekstraindtægter

Inuit Ataqatigiit bryder sig ikke om, at borgmestre tjener penge ved siden af deres borgmesterløn. Det skriver AG.
Jørgen Wæver Johansen
Jørgen Wæver Hansen Foto © : John Rasmussen, Narsaq Foto
Skrevet af Mads Pedersen
07. september 2016 11:18
Versionist Simon Uldum -

Landets borgmestre behøver ikke at tjene mere end deres årsløn på 918.000 kroner, mener Inuit Ataqatgiits Ane Hansen.

Til Inatsisartuts efterårssamling forslår hun derfor, at Naalakkersuisut pålægges at lave regler, der forhindre borgmestre i at drive egne forretninger og tjene penge ved siden af deres hverv som borgmestre. 

- Naalakkersuisut må som udgangspunkt ikke have anden beskæftigelse eller drive virksomhed ved siden af det hverv, de er valgt til. Det samme gælder formanden for Inatsisartut, skriver IAs Inatsisartut-medlem Ane Hansen som begrundelse til sit forslag. 

Formålet med hendes forslag er at begrænse risikoen for interessekonflikter, herunder risikoen for at private interesser skal øve indflydelse på varetagelsen af hvervet.

Derudover ønsker hun at sikre, at hvervet varetages på fuld tid, med den fornødne arbejdsindsats og det fornødne fokus og engagement.

Sigter efter Siumut-borgmestre 

Hvis hendes forslag bliver godkendt vil to Siumut-borgmestre blive ramt. Det skriver avisen AG. 

Ole Dorph, borgmester i Qaasuitsup Kommunia, har drevet eget hotel, mens Jørgen Wæver Johansen gennem sit investeringsfirma, Greenland Invest, er aktiv. Han har senest lanceret Imivik, luksusvand fra Qeqertarsuaq. 

- Ved kommunesammenlægningen er borgmestrenes ansvar og opgaver blevet betydeligt mere omfattende end tidligere, og borgmesterhvervet må i dag regnes for et fuldtidshverv, siger Ane Hansen og uddyber:   

- Det er derfor relevant også i forhold til vore borgmestre at indføre bestemmelser, som sikrer, at borgmestrene varetager deres hverv på fuld tid, fremfor at dele tiden mellem hvervet og anden beskæftigelse eller virksomhed.