Stipendier til efterskoleelever

Inatsisartut skal i dag debattere om forældre i fremtiden fortsat skal betale for deres børns efterskoleophold i Grønland, og om der skal indføres stipendier til efterskoleelever.
Alt for mange unge får ikke en uddannelse. Foto © : Arkiv/KNR
Skrevet af Pipaluk Høegh
21. november 2012 04:51

I Grønland får gymnasieelever og elever på Piareersarfik uddannelsesstøtte.  Men hvis du vil på efterskoleophold i Grønland, så får du ikke uddannelsesstøtte. Desuden er der forældrebetaling på efterskoleophold i Grønland. Om det fortsat skal være sådan, skal Inatsisartut diskutere i dag. Forslaget til forespørgselsdebatten er fremført af medlem af Inatsisartut Ruth Heilmann (S) og Anders Olsen (S)  

- Der er forældre, der ønsker at sende deres børn på et efterskoleophold, men hvor de er tilbageholdende på grund af et så en anstrengt økonomi i familien, at der ofte ikke er noget penge at sætte af til lommepenge, og at man derfor helst ser at de unge hjælper til med indtjening til husholdningen. Sådan begrunder medlemmer af Inatsisartut Ruth Heilmann og Anders Olsen deres forslag til forespørgselsdebat i Inatsisartut.

I forhold til forældrenes husstandsindkomst forventes det, at 60 procent af eleverne vil være berettiget til fuld refusion af elevbetaling, står der i Finansloven for 2012.

- Vi synes, at det er på sin plads at reagere, således unges ambitioner om at dygtiggøre sig bliver tilgodeset på bedste vis. Derfor må vi undersøge mulighederne for at gøre efterskoleophold gratis og indføre studiestøtte, så alle får lige muligheder for et efterskoleophold, begrunder Ruth Heilmann og Anders Olsen deres forslag til forespørgselsdebatten.