Stina Lundblad har ventet på nyt knæ i fem år: Akutpakke skal nedsætte ventetiden

416 mennesker venter på kunstige knæ og hofter. Stina Lundblad er en af dem, og hun glæder sig over den nye akutpakke til sundhedsområdet.
- Vi bor heroppe på skråningen, så jeg kan hverken gå op eller ned, selvom jeg går med stok. Når jeg er træt, tager jeg en taxi, siger Stina Lundblad.  Foto © : KNR
04. januar 2023 14:14

Ventelisten til kunstige knæ og hofter er lang.

72-årige Stina Lundblad har ventet på at få opereret et kunstigt knæ i 5 år nu - og hun er træt af den lange ventetid.

- Da jeg fik dårligt knæ, sagde lægen til mig, at jeg var på venteliste til at få opereret et kunstigt knæ.

- Han fortalte, at jeg skulle have opereret et kunstigt knæ i Nuuk, men at ventelisten var lang, og at jeg måtte vente, siger Stina Lundblad til KNR.

Finans- og Skatteudvalget har godkendt en ny akutpakke til sundhedsområdet på 10 millioner kroner. Den skal blandt andet bruges til en ny MR-scanner og til at nedbringe ventetider for knæ- og hoftepatienter.

LÆS OGSÅ Akuthjælp til sundhedsområdet: Ny MR-scanner og færre ventetider

Foruden Stina Lundblad venter 409 andre også på nye knæ eller hofter ved Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. I resten af landet er ventelisten på seks patienter. 

Svært at komme omrking 

Stina Lundblad bor i Qaqortoq og med det ujævne terræn og mange trapper er det svært for hende at komme omkring. 

- Vi bor heroppe på Sivinganikasia, så jeg kan hverken gå op eller ned, selvom jeg går med stok. Når jeg er træt, tager jeg en taxi, siger hun. 

Hun er formand for ældreforeningen i Qaqortoq. Selvom hun er dårligt gående, står hun for forberedelserne, når medlemmer skal samles. 

- Hvis jeg er inaktiv, bliver jeg stiv, og hvis jeg sidder for meget ned, smerter det at skulle rejse sig op. Når jeg går rundt, så letter det. Det er jeg selv glad for, det er udmærket, siger Stina Lundblad. 

Akutpakken giver håb

Selvom hun har ventet i mange år, bliver Stina Lundblad optimistisk over den nye akutpakke fra Naalakkersuisut, som skal nedbringe ventelisten.  

- Jeg blev glad, da jeg hørte det. Det giver håb for at nedbringe ventelisten, når vi er så mange.

Hun håber at blive opereret snart.

- Jeg har et stort håb, da jeg går så dårligt, specielt fordi jeg nærmer mig 73 år. Jeg kan hverken gå op eller ned ad trapper, siger Stina Lundblad.

LÆS OGSÅ Akutpakke giver håb: Folk er trætte af lange ventetider på lægetelefonen

I akutpakken på 10 millioner kroner er i alt 3,5 millioner kroner afsat til Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, som blandt andet skal gå til at ansætte mere fagligt personale. Pengene skal samtidig bruges til at aflaste de stigende antal henvendelser til Lægetelefonen.