Anbefaling: Station Nord skal godkendes som grænseovergang

Station Nord bør godkendes som en grænseovergang efter Schengenreglerne, anbefaler en arbejdsgruppe under Justitsministeriet i Danmark. Forsvarsministeriet forventer, at godkendelsen falder på plads inden sommerferien 2019.
Forsvarsministeriet forventer, at godkendelsen af Station Nord som grænseovergang efter Schengenreglerne falder på plads inden sommerferien 2019. Foto © : Villum Research Station
Skrevet af Merete Lindstrøm
12. april 2019 15:22

Der er håb om, at udenlandske forskerne og minefolk igen kan flyve direkte fra Svalbard i Norge Station Nord i Nordøst Grønland.

Fra årsskiftet har ny praksis forhindret det, som ellers har fungeret i årevis. Begrundelsen er, at militærstationen ikke er en godkendt grænseovergang efter reglerne i Schengen-samarbejdet.

Sermitsiaq.ag skriver, at en arbejdsgruppe under Justitsministeriet i Danmark netop er kommet med anbefaling om, at Station Nord gøres til en grænseovergang efter Schengenreglerne.

LÆS OGSÅ Departementschef kritiserer indrejseforbud på Station Nord

Og det er godt nyt for både udenlandske forskere ved forskningsstationen Willum Research Center og for mineselskabet Ironbark, som arbejder på at åbne en mine ved Citronen Fjord.

Siden 1. januar har udenlandske rejsende til de to destinationer skullet rejse via eksempelvis Constable Pynt i Østgrønland. En tur der er markant dyrere end over Station Nord.

Det har betydet, at Willum Research Center reelt har været lukket for udenlandske forskere på grund af indrejseforbuddet.

Hvis Station Nord godkendes som et såkaldt grænseovergangssted, kan problemet være løst:

- En sådan godkendelse vil blandt andet indebære at indrejse til Station Nord direkte fra Svalbard vil kunne ske i overensstemmelse med gældende Schengenregler, skriver Forsvarsministeriet i en mail til KNR.

LÆS OGSÅ Mistet landingstilladelse truer udenlandsk forskning i Grønland

Forsvarsministeriet forventer, at godkendelsen falder på plads inden sommerferien 2019.

Politimyndigheden i området er uddelegeret til Arktisk Kommando, som er til stede i nationalparken.

Det vil derfor også være dem, der skal stå for den grænsekontrol, som vil skulle finde sted på Station Nord, såfremt den godkendes som grænseovergangssted.