Departementschef kritiserer indrejseforbud på Station Nord

Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked frygter, at politiets indrejseforbud fra Svalbard til Station Nord i Nordøstgrønland kan få alvorlige konsekvenser for det australske mineprojekt Ironbark Zinc i Citronen Fjord.
Foto © : Villum Research Station
14. januar 2019 09:02

Det skriver Sermitsiaq.

Fra 1. januar er det ikke længere muligt at rejse ind i Grønland fra Longyearbyen på Svalbard uden at fremvise pas til politiet. Det sker, da Svalbard ikke er en del af Schengen-aftalen, som Grønland er omfattet af via Danmark.

I stedet skal rejsende til Nordøstgrønland for eksempel rejse via Constable Pynt i Østgrønlad. En tur, der er markant dyrere end over Station Nord.

LÆS OGSÅ Mistet landingstilladelse truer udenlandsk forskning i Grønland

Og det er et problem, blandt andet for mineprojekt Ironbark Zinc i Citronen Fjord, siger departementschef Jørgen T. Hammeken-Holm.

- Reglen om indrejseforbud er problematisk. Det er et kæmpe problem for Ironbark. Og endnu mere problematisk er det, at selskabet sidste forår hos danske myndigheder forgæves søgte om dispensation til to flyvninger med internationale investorer fra Svalbard til Station Nord i august 2018.

LÆS OGSÅ Staten støtter forskningshub med tre millioner om året

Også den videnskabelige leder af Villum Research Center nær Station Nord, Henrik Skov, har kritiseret, at udenlandske forskere nu ikke længere kan rejse via Station Nord til forskningscentret.

KNR venter fortsat på en kommentar fra Justitsministeriet i Danmark i sagen.