Station Nord godkendes som ny Schengen-grænse

En grænsestrid mellem politiet og forskere ser ud til at nærme sig sin afslutning, efter at Udlændinge- og Integrationsministeren har godkendt Station Nord som ny grænse.
Fra 1. januar i år har der været lukket helt for flyvninger mellem Station Nord og Svalbard. Arkivfoto. Foto © : Villum Research Station
02. august 2019 15:57

Willum Research Center, Aarhus Universitets forskningsstation ved Station Nord, ser ud til at gå lysere tider i møde, efter at Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mandag godkendte Forsvarets base Station Nord i Nordøstgrønland som et nyt grænseovergangssted i Schengen-området.

Forskere har siden 2015 fløjet mellem Station Nord og den norske øgruppe Svalbard for at lave forskning i Willum Research Center.

Problemet er bare, at Svalbard ikke er en del af Schengen-aftalen, og Station Nord var ikke en Schengen-grænsestation, hvilket betyder, at forskernes rejser har været ulovlige.

LÆS OGSÅ Station Nord killeqarfittut ikaarsaarfittut akuerineqassaaq

Sidste år blev Grønlands Politi opmærksom på dette, og fra 1. januar i år har der været lukket helt for flyvninger mellem Station Nord og Svalbard.

I steder har udenlandske rejsende til de to destinationer i stedet skullet rejse via eksempelvis Constable Pynt i Østgrønland. En tur der er markant dyrere.

Det har betydet, at Willum Research Center reelt har været lukket for udenlandske forskere på grund af indrejseforbuddet. Den nye godkendelse som grænseovergang åbner for den praksis, som havde fungeret siden 2015, hvor forskere fløj mellem Station Nord og Svalbard.

Det er også gode nyheder for mineselskabet Ironbark, som arbejder på at åbne en mine ved Citronen Fjord.

LÆS OGSÅ Station Nordikkoorluni nunamut isernissamut inerteqquteqarneq isornartorsiorneqartoq

Godkendelsen rejser dog en række krav, som Station Nord frem over skal leve op til.

Basen skal sørge for, at de betingelser og anvisninger, som Udlændinge- og Integrationsministeriet fastsætter om ind- og udrejse over den ydre Schengengrænse overholdes.

Derudover skal basen lave et samarbejde med Skattestyrelsen i Grønland omkring kontrollen med told på stedet.