VIDEO Stadigt stigende hashproblem går ud over børnene

Trods forbud er hashforbruget stort her i landet. Blandt unge mænd er det regelmæssige misbrug faktisk steget voldsomt det seneste årti. Det viser Statens Institut for Folkesundheds undersøgelse af forbruget i 2014.
10. maj 2016 14:56

Næsten 31 procent af de 18-24-årige mænd røg hash mindst en gang om måneden det år, hvilket er en stigning på 11 procent i forhold til 2005.

Det er med andre ord et stigende problem, som også går ud over andre end misbrugerne selv, og derfor bør hash fortsat være ulovligt, mener Alkohol- og Narkotikarådet.

- Hash er nu et tydeligt problem i Grønland. Problemet er meget stort, og det er familierne, der bliver værst ramt, siger Britta Nielsen Johansen, formand for Alkohol- og Narkotikarådet, til KNR.

Læs også VIDEO Tidlig indsats giver misbrugere håb

Læs også Forbruget af hash og bingo går den gale vej

Misbruget skader helbredet hos misbrugerne, men går også hårdt ud over børnene, hvilket i sin tur præger deres skolegang, og det skal der gøres noget ved.

- Samværet med børnene i familien bliver ramt. Den tid, de ellers kunne have det sjovt sammen, bruges i stedet på misbrug. 

- Vi har meget forebyggelse, vi skal arbejde på. Vi har børn iblandt os, som lever blandt misbrugere til hverdag, og det er dem, vi som voksne skal forsvare, siger formand for Alkohol- og Narkotikarådet, siger Britta Nielsen Johansen.

Naalakkersuisut har derfor også besluttet at igangsætte en ekstraordinær indsats mod hashmisbrug.

Undersøgelsen af folkesundheden i Grønland er foretaget af Statens Institut for Folkesundhed i Danmark og kan læses her.

Onsdag kl. 19 sender vi Oqalliffik Speciel direkte fra Nuuks kulturhus, Katuaq, på KNR Radio, hvor der vil være fokus på hashmisbrug.