Forbruget af hash og bingo går den gale vej

Den er især gal med de yngre mænd både når det gælder forbruget af hash og spillelidenskaben i Grønland. Det konkluderer Statens Institut for Folkesundhed i Danmark i en rapport om folkesundheden i Grønland.
31. marts 2016 06:19

Mens forbruget af alkohol i Grønland er faldet rigtigt meget siden 90'erne er forbruget af hash til gengæld over tid steget hos mændene, især blandt de 18 til 24 årige, hvor knap hver tredje regelmæssigt bruger hash. Det vil sige mindst een gang om måneden.

Hos kvinderne er hashforbruget omvendt faldet markant over hele linjen, især blandt de yngre kvinder. De største forbrugere de 35-59 årige kvinder, hvor hver tiende regelmæssigt bruger hash.  

Også pengespil er en problematisk, men populær aktivitet i Grønland, konkluderer rapporten.

Læs også Friske tal skal hjælpe på sundheden

Det er især tips og lotto, bingo, spillemaskiner og forskellige former for kort og terningespil, der trækker spillefuglene til. Og for nogle få udvikler spillet sig til en afhængighed, der også kaldes ludomani.

Men da ludomani kræver en grundigere undersøgelse nøjes forfatterne med at konkludere at omfanget af problematisk spilleadfærd, dvs. om man for eksempel lyver om sit spil og har haft behov for at spille med stadigt større indsatser er steget for både mænd og kvinder.

Lidt over syv procent af befolkningen over 18 år udviser nu tegn på en problematisk spilleadfærd. Og hver femte af os har på et tidspunkt i vores liv haft en problematisk spilleadfærd.

Læs også Inatsisartut har flere planer for at bremse hashsalg og misbrug

Igen fører mændene an, her skal spillefuglene især findes blandt de 25-34 årige mænd, mens der ikke er nogen forskel på spilleglæden mellem aldersgrupperne blandt kvinderne.

- Det er svært at sige, hvad der ligge bag stigningen i den problematiske spilleadfærd, men øget adgang  til spil på for eksempel nettet gør sit, og er sandsynligvis en medvirkende faktor, lyder forklaringen.

Og der er grund til at råbe vagt i gevær, når misbruget stiger.  

- Misbrug af alkohol og hash er de to største problemer for folkesundheden i Grønland. Og da de ofte kombineres med ludomani, er konsekvenserne vidtrækkende. Især for børn og familier, der er direkte påvirket af misbruget, lyder det fra forfatterne bag rapporten.

Læs også Grønlandske misbrugere får nyt støttetilbud

Det skal understreges at Befolkningsundersøgelsen er lavet i 2014.