Friske tal skal hjælpe på sundheden

En ny sundhedsundersøgelse kortlægger sundhedstilstanden her i landet og gør det klart, at der stadigt er nok at tage fat på, siger naalakkersuisoq.
Foto © : KNR
27. marts 2016 14:24

Lidt over halvdelen af deltagerne i en ny sundhedsundersøgelse har prøvet at ryge hash. Og det er særligt blandt mændene at hash er et tiltagende problem.

Sammenlignet med tidligere, ryger flere unge mænd hash mindst en gang om måneden. Blandt de 18-34- årige mænd ryger næsten hver tredje hash mindst en gang om måneden. På den positive side er omfanget af hashrygning samtidig faldet blandt de unge kvinder.

Læs også Vi bliver tykke og dovne

Undersøgelsen

I alt blev 2102 voksne personer interviewet levevilkår, livsstil og helbred. Deltagerne blev målt og vejet, fik taget blodtryk og udfyldte et spørgeskema. 547 deltagere fik desuden taget blodprøver.

 

Undersøgelsen blev gennemført i alle fire kommuner. I alt deltog 11 byer og 8 bygder.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse for 2014, der er lavet af Statens Institut for Folkesundhed og Departementet for Sundhed og som ser på sundhed og sygdom hos voksne her i landet.

Færre storrygere

Rapporten viser, at der er nedgang i antallet af storrygere siden 1993.

Læs også Rygersucces med bismag

- Det er dog stadig hele 57 procent af den voksne befolkning, der ryger, og tallet er næsten ikke faldet siden 1999. Dette er bekymrende. Tobak er nemlig en af de største årsager til tidlig død af blandt andet lungekræft og andre kræftformer, siger naalakkersuisoq for sundhed Doris Jakobsen.

Rygning

1993 - 68 procent daglige rygere.

1999 - 58 procent daglige rygere.

2014 - 57 procent daglige rygere.

 

Selvom antallet af daglige rygere ikke faldet de seneste 15 år, så er den sunde nyhed, at rygerne kommer gennem færre smøgere om dagen. De sidste år er antallet af cigaretter per ryger faldet fra 10,6 styk til 8,1 styk om dagen.

 

Kilde Folkesundhed i Grønland 2014

 

Højtuddannede mænd er tykkere

Rapporten tydeliggør yderligere, at der er store sociale uligheder inden for sundhed, men billedet er alligevel ikke helt entydigt.

Når det gælder rygning er der en klar tendens til, at personer med høj social position ryger mindre end andre befolkningsgrupper.

Omvendt er forekomsten af fedme dobbelt så høj blandt veluddannede mænd i byerne sammenlignet med mænd fra bygderne.

Læs også BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE