Tillie Martinussen: Sprogdebat foregår på et uværdigt niveau

Demokraternes Naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, har planer om at gøre engelsk til det første fremmedsprog for eleverne i folkeskolen. Men hendes partifæller er ikke ligefrem enige
Foto © : KNR
27. september 2016 11:23

Naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, som er fra Demokraterne, har i sit svar på et § 37-spørgsmål sagt, at Naalakkersuisut har planer om at fremlægge et ændringsforslag på efterårssamlingen næste år, som indeholder et forslag om, at engelsk fra august 2018 bliver det første fremmedsprog for eleverne i folkeskolen i stedet for dansk.

Den udmelding har Nivi Olsens partifælle Justus Hansen, der er Demokraternes politiske ordfører i Inatsisartut, haft svært ved at forholde sig til, da han mener at 'dansk og engelsk skulle ligestilles'.

Læs også Inatsisartut skal diskutere engelsk som andetsprog

Nu melder endnu en partifælle sig ind i sprogdebatten. Det er Tillie Martinussen, der efterlyser virkelighedssans.

- Vores folkeskole lider mange steder i landet, og vi formår ikke engang at lære vores børn og unge grønlandsk på et niveau, som gør, at de kan tilegne sig andre sprog på et højt niveau, skriver Tillie Martinussen i en pressemeddelelse.

Hun mener, at dansk fortsat er nødvendigt i fremtiden, selvom engelsk kommer til at spille en større rolle. 

Skarp tone i debatten

Tillie Martinussen leverer samtidig en skarp kritik af tonen i debatten, når snakken falder på det danske sprog.

- Hver eneste gang debatten raser, så læser jeg udstødelse, nedgørelse og hån. Det er ikke os værdigt. Det er som om, at det er okay at rakke ned på alt, der er dansk, men hvad gør det egentlig ved vores medmennesker og ved vores børn, at vi diskuterer på denne måde, spørger Tillie Martinussen, der også leverer en klar opfordring:

- Vi er nødt til at lukke for den hadske debat – det er et levn fra fortiden. Lad os erstatte den med værdighed, tolerance og nysgerrighed. Lad os være venner og rumme hinanden. Det har børnene rigtigt godt af. Og det har vi også selv, siger hun.

Forespørgselsdebatten finder sted 7. november.