Slædehundeejere skal samle op efter hundene

Hundeslædeturisterne i både Nord- og Østgrønland har sagt det i årevis. Mens de nyder stilheden, den fantastiske natur og ikke mindst den friske luft, så lugter det fælt, når hundene kommer af med deres afføring.
Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin
01. april 2015 07:01

Men nu skal det være slut. Inatsisartut har nemlig med en ny lov nu besluttet at indføre strenge miljøkrav ved brug af slædesporene. Det betyder blandt andet, at der ikke skal være hundeekskrementer i slædesporene.

Hundeslædeejerne er derfor fremover påbudt at medbringe plastikposer, som skal bruges til indpakning af hundenes ekskrementer.

- Når en hund viser tegn til at skulle af med vandet eller afføring, skal hundeslæden stoppes med det samme og slædeføreren skal straks placere en pose under hunden, hedder det i de almindelige bemærkninger til den nye lov.

Kommunerne er i følge loven ikke forpligtet til at udlevere poser. Til gengæld skal de etablere opsamlingskasser til poserne med hundeafføring.

Opsamlingskasserne skal være placeret ved ankomststedet til byen eller bygden.

Men hvad der skal ske med hundenes efterladenskaber inde i byerne er der ikke taget stilling til.

- Det er op til kommunalbestyrelserne at holde byen ren, hedder det i bemærkningerne til den netop tiltrådte lov.

Loven gælder ikke ved Avannaata Qimussersua og lignende væddeløb, men arrangørerne er forpligtet til køre en runde og samle op efter løbets afslutning.