Vittus: Slå koldt vand i blodet

Landets naalakkersuisoq for udenrigsanliggender ser ikke umiddelbart et problem i, at et kinesisk selskab har købt sig ind i Greenland Minerals and Energy.
Foto © : Ivik Kristensen/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
03. oktober 2016 08:14

- Som jeg tidligere har sagt, så finder jeg det glædeligt, at der er fundet en investor til GME, så man på den måde sikrer projekters videre realisering, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Men nye invester vækker ifølge flere eksperter politisk opsigt internationalt og ikke mindst i USA.

Det skyldes, at GME sidder på retten til at grave efter råstoffer i Kvanefjeldet, der rummer store mængder af både de såkaldte sjældne jordarter og af uran. Det skrev Dagbladet Politiken i sidste uge.  

Men Vittus Qujaukitsoq mener, at man skal slå koldt vand i blodet.

 - Jeg er ikke spor bekymret for, at et kinesisk eller for den sags skyld en anden investor køber sig ind i et mineselskab med 12,5 procent, siger han til KNR.

Der er dog opstået forvirring om, hvorvidt Shenghe samtidigt har sikret sig en option på at købe op til 60 procent af aktierne på et senere tidspunkt, hvis minen bliver til virkelighed, og dermed få næsten fuld kontrol med GME.

Noget som Greenland Minerals and Energy dog selv har afvist overfor KNR.

Men Vittus Qujaukitsoq er fortrøstningsfuld ved, at Naalakkersuisut har igangsat en undersøgelse.

- Jeg noterer mig ved, at Naalakkersuisoq for råstoffers betrækninger, og overlader det trygt til hendes ansvarsområde om at finde den røde tråd i sagen, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Evaldsen: Vi vil undersøge mystisk børsmeddelelse