Grønland til eksamen i FN: Skulle forsvare behandling af handicappede

I fredags skulle en komité vurdere, hvorvidt Grønland lever op til handicapkonventionen. Det gik langt fra godt, vurderer handicaptalsmand.
Fredag var der eksamen for Grønland, Danmark og Færøerne i FN's Handicapkomite.
Skrevet af Kim Hinrichsen
29. august 2024 07:46

Fredag stod Danmark, Færøerne og Grønland skoleret i FN’s Handicapkomite. 

De tre lande skulle bevise, at de rent faktisk lever op til de konventioner, de selv har været med til at underskrive på handicapområdet. 

Med til eksaminationen var Grønlands handicaptalsmand Anja Hynne Nielsen, og hun var langt fra imponeret over den figur, Grønland gjorde:

- Det positive var, at komiteen var godt forberedt og stillede mange gode spørgsmål til Grønland. Det betød ikke, at de altid fik svar. Så det er nok også der, det positive stopper. 

Om Eksaminationer i FN

Grønland er omfattet af følgende FN-konventioner vedrørende menneskerettigheder.

Cirka hvert 4.-5. år er der eksamination i hver af konventionerne. Grønland deltager i den danske delegation, laver et indlæg og går i dialog med komitéen. Eksaminationerne i konventionerne foregår ikke samtidigt.

Grønland leverer et selvstændigt bidrag om emner, der vedrører Grønland til den danske rapport.

Til stede ved eksaminationen var repræsentanter fra Departementet for Børn, Unge & Familie, Tilioq og Rådet for Menneskerettigheder. 

Kilde: naalakkersuisut.gl og ohchr.org


Timet og tilrettelagt

Samme dag som Grønland skulle eksamineres i FN, sendte Departement for Børn, Unge og Familier pludselig en handlingsplan ud for de næste 10 års tiltag på handicapområdet. 

En handlingsplan, der til forveksling lignede den fra året forinden, men hvis timing om ikke andet udviste en form for handlekraft, bemærker Anja Hynne Nielsen: 

- Det er jo i hvert fald en god timing, siger hun og fortsætter:

- Det havde selvfølgelig været bedre, hvis den var kommet i god tid, så komiteen for alvor kunne have forholdt sig til den. Det er meget godt planlagt, kan man sige. 

Grønland, Danmarks og Færøernes delegationer i FN. Foto © : Anja Hynne Nielsen

En uholdbar handlingsplan

Det var altså ikke muligt for FN’s handicapkomite at gå i bund med Grønlands handlingsplan og for alvor forholde sig til, hvilke planer naalakkersuisut har for at forbedre forholdene for landets handicappede.  

Men lederen af eksaminationen nåede efter eget udsagn at skimte planen og konstaterede, at den var “vag”, fortæller Anja Hynne Nielsen: 

- Og det er helt klart en holdning, vi deler i Tilioq. Det er vigtigt med en handlingsplan, men den mangler indikatorer og målbarhed, siger hun. 

Under eksaminationen slog et af medlemmerne fra FN’s komite, Dr. Markus Schefer, fast at det ikke kun står stille, når det handler om handicappedes grundlæggende menneskerettigheder i de tre lande, men at der ligefrem er tilbagegang.

Handicapkonventionen kort

FN's Handicapkonvention har til formål "at fremme, beskytte og sikre muligheden for, at alle personer med handicap fuldt ud kan nyde alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på lige fod med andre..."

Konventionens principper er:

a) Respekt for menneskets naturlige værdighed, personlige autonomi, herunder frihed til at træffe egne valg, og uafhængighed af andre personer
b) Ikke-diskrimination
c) Fuld og effektiv deltagelse og inklusion i samfundslivet
d) Respekt for forskellighed og accept af personer med handicap som en del af den menneskelige mangfoldighed og af menneskeheden
e) Lige muligheder
f) Tilgængelighed
g) Ligestilling mellem mænd og kvinder
h) Respekt for de udviklingsmuligheder, som børn med handicap har, samt respekt for deres ret til at bevare deres identitet.

Da han så spurgte, hvad man har tænkt sig at gøre for at rette op på dét, var der et minut og 17 sekunders stilhed, før de tre lande udbad sig 24 timer til at finde svar.  

- Han spurgte jo også direkte, hvordan handlingsplanen skal skabe en forandring for mennesker med handicap. Ikke bare være et dokument, fortæller Anja Hynne Nielsen. 

Lånte fjer i FN

Selvom det langt fra gik godt for Grønland i Genéve, så gjorde delegationen ifølge handicaptalsmanden alt for, det skulle. Hun mener, at de udsendte herhjemmefra til tider valgte at pynte lidt på sandheden, og at de prøvede at få forholdene for landets handicappede til at se bedre ud, end hvad de i virkeligheden er:  

- Det kan jo være udtryk for, at man ikke ved, hvordan det står til for mennesker med handicap, men man burde være klar over, hvordan virkeligheden er.

- Generelt var det nok kendetegnende, at de sagde det, som ser godt ud, mener Anja Hynne Nielsen. 

Karakteren kommer snart

Som sagt var det langt fra en pragtpræstation fra de tre lande. Selve karakteren må vi dog vente på lidt endnu, da handicapkomitéen skal måle og veje det fremlagte fra i fredags. 

Dommen kommer først den 6. september. Det er to dage efter, der er høringsfrist på den nye handicaplov, der netop har fået tilført knap 40 millioner på forslaget til næste års finanslov.

Og selvom Anja Hynne Nielsen er glad for både fokus på handicappede og millioner, så savner hun stadig handling på handicapområdet: 

- Jeg er med på, at det er vigtigt med handlingsplaner og midler. Men denne eksamination skal jo bruges til at være ærlig, siger hun og fortsætter:

- Der bliver man jo nødt til at erkende, at der er områder, som halter, og så have en dialog om, hvordan man gør det bedre, afslutter Anja Hynne Nielsen.