- Skrappere krav for rødlistede kemikalier, tak

Når Selvstyret - trods ønsket om det modsatte - godkender boringer med brug af rødlistede kemikalier, bør det ikke ske uden begrænsninger og retningslinjer. Sådan lyder det fra IAs Naaja Nathanielsen.
Skrevet af Rune Langhoff
24. juni 2011 04:00

I går efterlyste IAs Naaja Nathanielsen, at Selvstyret informerer klart og letforståeligt - på grønlandsk og dansk, og altså ikke engelsk - om olieprøveboringerne.

Det var Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen åben overfor og fortalte, at der er en dokumentarudsendelse om emnet på vej.

Men i forhold til de meget omtalte § 37-spørgsmål, som Naaja Nathanielsen har stillet og som udløste hele debatten om selvstyrets informationsniveau, er der stadig nogle spørgsmål, der skal besvares bedre.

Blandt andet om de rødlistede kemikalier, hvor Nathanielsen efterspørger en margin for, hvad man vil godkende.

- Jeg synes godt, Selvstyret kunne arbejde med nogle marginer eller retningslinjer for, hvad man vil tillade. For selvom der i dag er et egentlig ønske om ikke at bruge rødlistede kemikalier, så bruger vi jo dem alligevel, siger Naaja Nathanielsen, der altså efterlyser en margin for hvad man vil tillade, når man gør en undtagelse og alligevel giver tilladelse til brug af de rødlistede kemikalier.

Hun er dog i hovedtræk tilfreds med de svarene fra Ove Karl Berthelsen og Naalakkersuisut.

- Det er et godt og fyldigt svar, der er kommet, synes jeg, og jeg er tilfreds med adskillige dele af besvarelsen.

Dels er det betryggende, mener hun, at høringsfristen fremadrettet bliver udvidet fra 6 til 8 uger, dels at responstiden ved et olieuheld bliver oplyst til 52 timer og endelig at Selvstyret kun vil godkende boringer, der gør brug af vandbaseret boremudder - og altså ikke oliebaseret.

Men der, hvor der mangler noget, drejer det sig, udover de rødlistede kemikalier, om, at Selvstyret kunne være mere opsøgende.

Både Cairn Energy og DMU har høstet erfaringer fra Exxon Valdez-oliekatastrofen ved Alaska. Det burde Naalakkersuisut også have gjort - for det kan man lære noget af, mener Naaja Nathanielsen.

- Vi har tilsyneladende ikke som Selvstyre - hverken Inatisisartut eller Naalakkersuisut - snakket med vores kolleger i Alaska på et politisk niveau om, hvordan de håndterede olieudslippet efter Exxon Valdez. Det er et eksempel på, at vi hele tiden kan blive klogere og bedre til at indgå i en dialog.