Camp Century Skrappe krav til atomaffald beroliger ekspert
Da eksperter fra den tidligere Forskningsstation Risø i 1960 anbefalede grænserne for USA’s udledning af spildevand fra Camp Centurys atomreaktor, satte de baren højt.
Det vurderer seniorforsker Sven Poul Nielsen ved Center for Nukleare Teknologier ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) over for KNR.
- Jeg synes, at det har været nogle meget skrappe udslipskrav, der har været til den reaktor inde på Indlandsisen. Især når man sammenligner med udslipskravene fra Risø-området til Roskilde Fjord.
Risø-udslip 200 gange højere
I Danmark står selskabet Dansk Dekommissionering for at afvikle atomkraftanlægget på Forskningsstation Risø på Sjælland.
Det sker i samarbejde med DTU Nutech, og her arbejder man stadig med at afvikle den tredje og sidste atomreaktor, kaldet “DR3", der lukkede i 2000.
Sundhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen i Danmark har siden 1976 fastsat grænserne for farligt indhold i affald fra reaktorerne, som må slippe ud i naturen. Grænser, der senest er opdateret i 2014.
I dag er grænsen for radioaktivitet i spildevand fra atomreaktoren sat til 400 gigabecquerel per år, før det må udledes fra Risø-anlægget til Roskilde Fjord. Og det 200 gange højere end grænseværdien på 2 gigabecquerel per år, som var Danmarks grænse til USA for udledning af lavradioaktivt spildevand fra Camp Century.
Værdien i 'gigabecquerel' er omregnet fra enheden 'curie', som er en gammeldags måleenhed for radioaktivitet, der blev brugt i 1960 i de danske krav til amerikanerne.
- I den begrænsning for udslippet har myndighederne taget højde for, hvilken strålepåvirkning der kunne komme på mennesker og dyr fra udslip i fjorden (Roskilde Fjord,red.). Så i det lys ser udslippet fra 1960 (fra Camp Century, red.) ikke ud til at være overdrevet. Det er faktisk meget skrappere end udslip til Risø-området, siger Sven Poul Nielsen.