Miljøordførere: Grønland har ikke medansvar for Camp Century

Landets politikere er helt uenige med den danske miljøminister Esben Lunde Larsen i at Grønland har et medansvar for oprydningen af Camp Century.
Camp Century
Bygningen af Camp Century Foto © : Jon Fresch
05. november 2016 13:21

Grønland hjemtog miljøområdet i 1989 og derfor kan grønland have et medansvar for oprydningen, sagde Udenrigsminister Kristian Jensen og Miljøminister Esben Lunde Larsen under et samråd  i Grønlandsudvalget onsdag.

Men det er ikke retfærdigt at give Grønland medansvar på den baggrund. Måske er det juridisk rigtigt, men ikke moralsk, siger demokraternes miljøordfører, Michael Rosing.

- Hvis vi har hjemtaget et område, inklusiv denne tikkende bombe, uden at vide det, så må det jo være dem, der har givet os denne tikkende bombe, der har ansvaret for at rydde op, siger han.

Læs også Grønland kan blive medansvarlig for oprydning af Camp Century

Også hos Partii Naleraq afviser man den danske miljøministers udmelding om at Grønland har et medansvar.
For Grønland var ikke en del af beslutningen om at lade amerikanerne bygge i første omgang, siger partiets miljøordfører Anthon Frederiksen.

Læs også Dansk udenrigsminister i samråd om Camp Century i denne uge

- Det her er sket mens Grønland var en koloni. Jeg tror bestemt ikke, at grønlænderne blev spurgt eller taget med på råd dengang. Vi er ikke medansvarlige til denne forurening. Det er dem, der har forvoldt forureningen, der skal betale og stå til ansvar, siger han.

Læs også Partier kræver oprydning

Og det er formanden for miljøudvalget og medlem af IA, Kelly Berthelsen fuldstændig enig i. Han mener at Grønland har en god sag overfor USA og Danmark.

- Så må Inatsisartut via de relevante udvalg bede Naalakkersuisut om at kontakte den danske regering og igangsætte en dialog, siger han.