Grønland kan blive medansvarlig for oprydning af Camp Century

Den danske miljøminister vil ikke afvise, at Grønland kan få et medansvar for oprydningen af tidligere, militære baser i landet. Først skal miljøaffaldet undersøges, og gamle aftaler ses igennem.
Camp Century. Taget fra amerikanske myndighederes film om etablering af basen i Nordgrønland i 1959
Camp Century Foto © : U. S. Army
04. november 2016 10:34

 

Grønland hjemtog ansvaret for miljøet i 1989.

Det påpegede den danske miljøminister Esben Lunde Larsen (V) onsdag på et samråd i Folketinget om miljøaffaldet på den forladte, amerikanske base, Camp Century, i Nordgrønland

- Jeg mener bestemt ikke, at det er uacceptabelt at henvise til, at miljøområdet er hjemtaget af Grønland, sagde ministeren.

På mødet søgte både grønlandske og danske politikere svar på, hvem der har ansvaret for at rydde op efter amerikanernes militære aktiviteter i Grønland, blandt andet på Camp Century.

Men det er for tidligt at sige, lød svarene fra både udenrigsminister Kristian Jensen og miljøminister Esben Lunde Larsen. Sidstnævnte ville dog efter samrådet ikke frede Grønland for ansvar i sagen:

- Jeg mener, at de forhold, der er i Grønland, vedrører Grønland. Også den del, der er hjemtaget af det grønlandske selvstyre. Så er der nogle forskellige ting, der peger længere tilbage end det (…). Det kommer vi også til at drøfte med det grønlandske selvstyre, også i forhold til de undersøgelser, der skal igangsættes nu, siger Esben Lunde Larsen til KNR.

Udbud og undersøgelse

Ifølge ministrene tager regeringen sagen ‘meget alvorligt’. Derfor vil Miljøministeriet undersøge omfanget af miljøforureningen ved basen. Det sker, så snart der har været et udbud for at finde nogen, der skal stå for undersøgelsen.

I sommer påpegede en række internationale forskere, at der risikerer at sive olie, PCB-holdigt affald og lavradioaktiv spildevand ud fra Century-basen om cirka 70 år.

LÆS OGSÅ: Forskere: Camp Century udgør en miljørisiko


Fakta er vigtigt over for USA

Når USA ikke bare kan udpeges som oprydder efter princippet “forureneren betaler”, sådan som flere politikere ser det, skyldes det, at der er forskellige aftaler for hver af USA’s tidligere (og nuværende) baser i Grønland.

Og dem skal embedsværket først have gransket nærmere, sagde Kristian Jensen under samrådet.

- Vi vil meget gerne have lidt mere tid til at undersøge, hvilken ansvar der kan etableres på det her. Og i hvilket omfang, der ligger nogle ting (aftaler, red.), som kan etablere et klart, juridisk ansvar.

Hensynet til miljøet har generelt ikke været en del af de gamle forsvarsaftaler med USA.

Regeringen har derfor endnu ikke taget kontakt til USA i sagen, førend man er sikker på, hvordan aftalerne skal tolkes, sagde udenrigsministeren.