Skal vi indføre fodlænker i Grønland?

Siumutterne Doris Jakobsen og Kristian Jeremiassen vil have indført elektroniske fodlænker i Grønland, så visse kriminelle kan afsone deres straf i hjemmet. Og Naalakkersuisut er enig i, at det er en god idé.
18. oktober 2012 08:48

Erfaringerne fra andre lande inklusive Danmark viser, at de såkaldte elektroniske fodlænker mindsker risikoen for, at den dømte begår ny kriminalitet. Det påpeger Doris Jakobsen og Kristian Jeremiassen, som derfor mener, at deres forslag vil nedbringe kriminaliteten i Grønland generelt.

- Fordelen er også, at man kan afsone sin foranstaltning i hjemmet, hvilket giver bedre mulighed for familier med børn. Men fordelen er også, at det kan mindske ventelisterne til afsoning på anstalterne, siger Doris Jakobsen.

Naalakkersuisoq for justitsområdet, Anthon Frederiksen (KP), bifalder Siumutternes forslag.

- Brugen af fodlænke til afsoning af en straf i hjemmet anvendes i en lang række lande, og der er intet, der taler for, at en tilsvarende brug af fodlænker umiddelbart ikke kunne anvendes i Grønland, skriver Anthon Frederiksen i sit svarnotat.

Men der er dog en række ting, der skal afklares, før fodlænkerne kan indføres, bemærker han. Først og fremmest skal der tages stilling til, hvilke typer dømte der skal have muligheden.

I Danmark er det folk idømt en fængselsstraf op til 5 måneder, der i stedet kan blive lagt i lænke derhjemme. Og samme ordning skal gælde i Grønland, lyder det fra Doris Jakobsen.

- Man kommer til at bruge fodlænke til mindre kriminalitet som fx tyveri, som ikke kan sammenlignes med drab og sådan nogle ting.

Forslaget bliver 1.behandlet i Inatsisartut torsdag.I Danmark er der visse betingelser, der skal være opfyldt, for at man som dømt kan få lov til at afsone med fodlænke. Bl.a. skal man bo et sted, hvor Kriminalforsorgen har mulighed for overvåge og kontrollere. Derudover skal man være i job eller under uddannelse, mens man afsoner.