Skal du have penge tilbage i skat, eller skal du til lommerne?

I denne uge udbetaler og opkræver Skat penge fra det seneste år. Hvad siger din slutopgørelse?
292 millioner kroner bliver over de kommende dage udbetalt til godt 32.000 borgere, der har betalt for meget i skat det seneste år.
28. august 2023 15:56

Er du en af de godt 32.000 heldige, der skal have penge tilbage i skat, eller skal du som godt 8.000 andre betale skat tilbage?

Svaret ligger i din e-boks, hvor du modtager din slutopgørelse. Det er en opgørelse, hvor du kan se, din skat for det seneste år.

I alt vil Skattestyrelsen udbetale 292,4 millioner kroner, som de har fået for meget i statskassen det seneste år fra 32.997 borgere. Samtidig skal de opkræve 138,5 millioner kroner hos 8.100 borgere, der har betale for lidt i skat.

Så mange skal have penge tilbage, mens så mange skal betale

32.997 borgere kan se frem til at få samlet 292,4 millioner kroner tilbage i skat.

27 procent af de 292,4 millioner bliver ikke udbetalt. Det bliver i stedet inddrevet som restance til det offentlige. Det svare til 79,1 millioner kroner.

8.132 borgere skal samlet set betale 138,5 millioner kroner i restskat.


Tilbagebetaling sker automatisk

Hvis din slutopgørelse viser, du er en af de heldige, der skal modtage penge, sker udbetalingen automatisk den 30, eller 31. august, hvis du har en Nem-konto.

Har du ikke en Nem-konto, som der var frist for at oprette 12. august i år, bliver din udbetaling sat i bero til du har en Nem-Konto, skriver Departementet for Finanser i en pressemeddelelse om overskydende skat.

Når du har fået oprettet en Nem-Konto, skal du selv oplyse Skattestyrelsen om det, og din udbetaling vil gå i gennem.

Selvom det lyder godt, at så mange borgere samlet set kan se frem til knap 300 millioner tilbagebetalt, er det ikke alle, der får del i kagen. For næsten 80 millioner af de i alt 292,4 millioner er inddrevet af Skat fra folk, der skyldte i forvejen.

Du risikerer derfor ikke at se nogen penge, hvis du havde gæld til det offentlige i forvejen.

Restskat kan modregnes i fradrag

Er du der imod en af de godt 8.000, der har betalt for lidt i skat, og som i samlet flok skal betale 138,5 millioner kroner tilbage, kan det ske på flere måder.

Du kan tilbage betale pengene tilbage inden den 20. november og derved undgå, at Skattestyrelsen lægger seks procent til i rente. Der bliver dog lagt otte procent oven i, i rente, når du indbetaler direkte, oplyser Skattestyrelsen i pressemeddelelsen.

Du kan også få din restskat modregnet i dit fradrag for 2024, oplyser styrelsen.

Hvis du skylder mere end 18.000 kroner, vil beløbet blive opkrævet i rater fordelt over de næste tre måneder.

Ha øje for pension

Sidst - men ikke mindst - skal du også holde øje med, om du har opfyldt din forpligtigelse til at indbetale til den obligatoriske pension.

Hvis du skal indbetale til pensionen, fremgår det klart af den opgørelse, du modtager sammen med dine skattepapir, og det er dit eget ansvar at dokumentere din indbetaling overfor Skattestyrelsen.