Sjúrður Skaale støtter Mette Frederiksen - men ikke ubetinget

Færøske Sjúrður Skaale afviser ikke at støtte en anden dansk statsministerkandidat, hvis han og Javnaðarflokkurin ikke får sine krav igennem hos Mette Frederiksen (S).
Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin vil ikke offentligt sige, hvad han har af krav til Mette Frederiksen (S). Foto © : Álvur Haraldsen/Ritzau Scanpix
02. november 2022 10:03

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er blevet genvalgt til Folketinget for partiet Javnaðarflokkurin.

Og han er dermed en del af flertallet bag Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der har fået til opgave at danne en ny regering.

Men støtten til Frederiksen er ikke ubetinget.

- Det er ikke en situation eller position, vi vil misbruge. Men det er en position, vi vil bruge til at få så mange resultater som muligt, siger Sjúrður Skaale til netmediet Altinget Arktis.

Javnaðarflokkurin er søsterparti til Socialdemokratiet. Og derfor ligger det naturligt, at de to partier støtter hinanden.

LÆS OGSÅ Færøske stemmer er talt op: Begge blokke får ét mandat

Men Sjúrður Skaale vil ikke afvise, at støtten kan gå til et andet parti, for eksempel Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen, hvis Socialdemokratiet ikke kan levere på de sager, som Javnaðarflokkurin ønsker.

- Hvis de samtaler fører til en fælles forståelse af tingene, så er vi rede til at være parlamentarisk grundlag for enten en rød eller en bred regering, siger Sjúrður Skaale.

Han siger, at han tidligere har haft et godt samarbejde med Lars Løkke Rasmussen.

Sjúrður Skaale vil ikke over for Altinget oplyse, hvilke krav han og partiet har til Mette Frederiksen. Det holder han til de lukkede forhandlinger, siger han.