Siumut: Udspil fra De Konservative undergraver Grønland

De Konservative forsøger at presse Grønland tilbage mod Danmark med et udspil om et tættere rigsfællesskab, mener Siumut. Partiet trækker sig en offentlig debat i Nuuk. Men De Konservative afviser kritikken.
Siumuts formand, Erik Jensen, tager skarpt afstand fra et udspil fra Det Konservative Folkeparti om en nytænkning af rigsfællesskabet. Foto © : KNR / Malik Brøns
29. juni 2022 13:14

Siumut havde egentlig sagt ja til at deltage i en debat i "Venskabssalen" i Nuuks Kulturhus Katuaq onsdag eftermiddag.

Debatten er arrangeret af Det Konservative Folkeparti, som netop har lanceret udspillet "Et tættere Rigsfællesskab".

Men Siumut er så chokeret over udspillet, at de nu ikke vil deltage i debatten alligevel.

- Deres oplæg på et par sider er skudt så meget forbi skiven, at Siumut ikke kan forholde sig seriøst til indholdet, og har derfor besluttet ikke at deltage i samtalen med Det Konservative Folkeparti, skriver formand for Siumut, Erik Jensen, på partiets hjemmeside.

Forslag er gammeldags og formynderisk

Kort fortalt ønsker De Konservative at trække Grønland og Færøerne tættere på dansk politik, blandt andet ved at give landene plads i Udenrigspolitisk Nævn og oprette et ministerium for rigsfællesskabet under den danske regering.

Derudover skal der oprettes kontorer i Grønland og Færøerne, hvor borgere kan få rådgivning om job, uddannelse og ophold i andre dele af riget samt eksport til Danmark. Her vil også være mulighed for at få danskundervisning.

Men det er forslag, som hører fortiden til og strider imod Grønlands vej mod selvstændighed, mener Siumut. 

- Siumut ønsker ikke en retning, hvor det grønlandske folk endnu engang trælbindes til Danmark, og derved henvises til Danmarks baghave og en tilværelse som en underafdeling af dansk politik. Det kommer ikke til at ske, skriver Erik Jensen.

LÆS OGSÅ Konservative: Grønland og Færøerne skal længere ind i dansk politik

De Konservative foreslår også, at der skal være mere udveksling mellem unge i rigsfællesskabet. 

Dels bør danske unge komme på studieophold i Grønland og på Færøerne, mens grønlandske unge bør komme på ophold hos danske familier for at styrke deres danskkundskaber, for eksempel inden en uddannelse i Danmark.

Men ifølge Siumut handler forslaget om at trække dansk kultur ned over grønlandske unge.

Det Konservative Folkeparti foreslår

Et selvstændigt ministerium for Rigsfællesskabet til 20 mio. kr. om året.

Lokale kontorer for Rigsfællesskabs-borgerservice i syv byer til 70 mio. kr. om året.

Grønlandske og færøske kontorer i Danmark til 20 mio. kr. om året.

Årlig parlamentarisk samling til 1 mio. kr. om året.

Efterskole, sprog- og kulturophold til 22 mio. kr. om året.

Afprøvning til værnepligt i Grønland: Afholdes indenfor Forsvarets budget

Kilde: "Et tættere Rigsfællesskab"

- Partiet (De Konservative, red.) mener simpelthen, at Danmark må være centrum i verdenen for Grønland (...). Bevares, partiet nævner ganske vist, at den omvendte trafik kan forekomme. Men næppe med samme intention om, at de danske unge skal assimileres til grønlandske normer og værdier, skriver Erik Jensen.

I en debat på TV2 News med den konservative grønlandsordfører Rasmus Jarlov siger folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, at udspillet sender tankerne tilbage på G60-politikken og det gamle Grønlandsministerium i Danmark.

Jarlov: Stil op til debat

Rasmus Jarlov rejste mandag til Nuuk netop for at tale om og lytte til reaktioner på partiets udspil.

Og han ærgrer sig over Siumuts reaktion. Han mener, partiet fejllæser udspillet - endda bevidst.

- Jeg nægter at tro på, at man kan misforstå det, vi har skrevet, så meget, som Siumut gør i deres pressemeddelelse, hvis man har et åbent sind og åbne øjne, siger Rasmus Jarlov.

Han siger, at der på ingen måde er tale om at fratage Grønland magt eller ansvarsområder. Tværtimod ønsker De Konservative, at Grønland får mere politisk indflydelse, også i dansk politik.

Desuden er det mindst lige så meget danskere, især danske unge, som skal lære mere om Grønland gennem udvekslingsophold.

- Jeg har svært ved at se, at det skulle skade noget, at de unge taler sammen og tager på besøg hos hinanden. Jeg vil i hvert fald ønske, at mange danske unge kommer på besøg i Grønland, siger Rasmus Jarlov.

Han kalder det 'slapt", at Siumut har trukket sig fra debatten i Katuaq.

- Man bliver jo ikke klogere, hvis man ikke stiller op til en debat.

Ifølge KNRs oplysninger deltager Demokraatit og Atassut fortsat i debatten i Katuaq onsdag eftermiddag klokken 16.30.