Siumut slår sig sammen med Atassut og Partii Inuit

Så er det sket. Grønland har fået en ny koalition bestående af tre partier. Efter de seneste dages udmeldinger var det heller ikke overraskende, da Aleqa Hammond kom ind til dagens pressemøde flankeret af Nikku Olsen fra Partii Inuit på den ene side og Gerhardt Petersen fra Atassut på den anden sige. Det var også en tydeligt stolt Siumut leder, der efter præsentationen kunne berette om den nye konstellation.
20. marts 2013 07:41

- Jeg er en glad formand i dag, fordi jeg har hele hovedbestyrelsen bag mig, og vi har i forhandlingsgruppen været fuldstændigt enige hele vejen igennem, og jeg synes også, at vores drøftelser med alle partierne har været meget konstruktive og gode.

Aleqa Hammond lægger vægt på, at selv om det ikke lykkedes at nå til enighed med Inuit Ataqatigiit om en bredere koalition, så synes hun stadig, at de har haft nogle gode samtaler med det afgående regeringsparti. I det hele taget er Aleqa Hammond godt tilfreds med samtalerne.

- Jeg synes, vi har skyndt os på en god måde, også selvom jeg har været lidt syg ind i mellem, men jeg synes nu alligevel, at samtalerne har været så imødekommende fra alle sider, at de har gjort det til en god tid.

I forhold til samarbejdet med det uprøvede Partii Inuit er Aleqa Hammond ikke i tvivl om, at hun har set rigtigt. Faktisk mener hun, at Partii Inuit kan være med til at samle landet.

- Det er meget vigtigt at respektere befolkningens afstemning. De har to mandater sidende i Inatsisartut på vegne af befolkningen, og dette forpligter os til at tage det alvorligt. Vi synes også, at Partii Inuit egne mærkesager og egne programmer under valgkampen er af stor betydning for os, og også vil kunne samle landet mere, end man tidligere har gjort, sagde Aleqa Hammond.

Gerhardt Petersen og Atassut kunne bestemt også glæde sig over dagens udmelding. Atassuts formand ser samarbejdet som naturligt efter de emner, der har været oppe i valgkampen.

- Under valgkampen kunne vi se, at vi var enige med Siumut om de store linjer, så det har vel været naturligt for vinderen af valget at invitere os med, sagde Gerhardt Petersen.

At Partii Inuit og Atassut skulle kunne gå i regeringskoalition sammen kommer nok bag på nogen. Det ene parti er for minedrift og stærkere tilknytning til Danmark, mens det andet ikke mener, man skal rører naturresurserne og end ikke vil tage det danske sprog i sin mund. Ifølge Gerhardt Petersen er problemerne dog ikke større, end man kan blive enige. Han peger på, at Partii Inuit siger, at de gerne vil tale om grænseværdier indenfor uran og også gerne vil have royalties. Atasuts formand lægger også vægt på, at Atassut støtter op om aftalen for øget selvstyre fra 2009 og dermed ikke ser nogle problemer her.

Nikku Olsen og Partii Inuit overraskede mange ved at klare sig så godt ved valget og mon ikke de decideret chokerer som nyt medlem af koalitionen. De har dog planen klar.

- Vi skal tydeliggøre vejen mod det grønlandske folks selvstændighed, sagde Nikku Olsen og fortsatte:

- Borgerne bestemmer selv hvem de vil stemme på, og vi respekterer valgets udfald. Og vi kan kun være glade for, at så mange har stemt på os. Og jeg lagde mærke til,at jeg har fået stemmer fra samtilige bygder i hele landet.

Viljen til at arbejde for hele landet er væsentlig, og resultatet er udtryk for det. Jeg takker alle, der har stemt på os.