Siumut og Demokraatit siger nej tak til højere skat

Siumut og Demokraatit støtter ikke Agathe Fontains idé om en mulig skattestigning.
Det grønlandske patienthjem. Foto © : Google Streetview
Skrevet af Mads Pedersen
05. januar 2017 15:21

Det kan blive aktuelt at sætte skatten op for at sikre grønlandske patienter og deres ledsagere bedre vilkår under deres ophold på patienthjemmet i København, det mener i hvert fald naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, som derfor vil undersøge muligheden.

Hun skal dog ikke regne med støtte fra hverken koalitionspartiet Siumut eller oppositionspartiet Demokraterne. 

De mener nemlig, at pengene allerede er der og, at reformer og omprioritering er vejen frem for at sikre bedre vilkår for patienter og ledsagere. 

- Vi er ikke enig med udmeldingen om at hæve skatten. Grunden til det er, at vi hellere ser at man undersøger mulighederne for reformer inden for den nuværende økonomiske ramme.

LÆS OGSÅ Fontain vil undersøge om skatten kan hæves

Det siger Siumuts Laura Táunajik, der er formand for Inatsisartuts sundhedsudvalg. Hun understreger samtidig, at der er behov for bedre vilkår for de implicerede. 

Randi Vestergaard Evaldsen fra Demokraterne er forbavset over udmeldingen, og understreger samtidigt, at koalitionen har aftalt at skatten skal forblive den samme under hele valgperioden. 

Hun har dog forståelse for Naalakkersuisoqs ønske om at skabe bedre vilkår, men mener ikke, at midlerne skal hentes via skattestigning. Ifølge hende er der penge nok i sundhedsområdet og i finansloven i det hele taget.

- Vi mener, at reformer og omprioritering og ved at tænke fornuftigt er vejen frem til at finde penge. Vi kan sagtens forstå, at naalakkersuisut vil finde ekstra midler til det her. Men vejen frem er ikke ved at hæve skatten. Det kommer kun til at gå ud over befolkningen, siger Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen.

Bag tanken om at hæve skatten ligger også mulig udvidelse af patienthjemmet i Danmark, der kan blive nødvendig på længere sigt.