Foto: KNR

Fontain vil undersøge om skatten kan hæves

Naalakersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, vil undersøge, om det kan være en løsning at hæve skatten, så ledsagere til sygdomsramte, der behandles i København, ikke ender med en stor regning til kost og logi.

Fra 1.januar 2017 åbnede muligheden for at pårørende til sygdomsramte patienter, der får behandling i Danmark, kan bo gratis på Det Grønlandske Patienthjem i København. Men hvis den sygdomsramte indlægges, så skal ledsageren selv sørge for kost og logi. 

Den problemstilling kan ifølge Agathe Fontain muligvis løses ved at hæve skatten med en procent. Måske to. 

Færøerne har gjort det. Ifølge Fontain har de hævet skatten med en procent for at kunne dække udgifterne til sygdomsramte, der skal ud af landet for at få behandling. 

LÆS OGSÅ 40 salmebøger til Det Grønlandske Patienthjem.

Men der er forskel på skatteindtægter og rejseomkostninger for Grønland og Færøerne. Derfor vil naalakkersuisoq for sundhed undersøge, hvad Grønland kan gøre.

- Vi kan ikke sammenligne os direkte med Færøerne. Jeg vil gerne have undersøgt, hvor meget Færøerne får ud af en procent, og hvor meget vi vil få ud af en procent, siger Agathe Fontain til KNR. 

- Det kan være, at vi er nødt til at hæve skatten med to procent, siger hun videre. 

LÆS OGSÅ Alvorligt syge får familiens støtte på patienthjem

Bag tanken om at hæve skatten ligger også mulig udvidelse af patienthjemmet i Danmark, der kan blive nødvendig på længere sigt. Ifølge Fontain er patienthjemmet til tider fyldt op, så patienter bliver placeret på hoteller i København i stedet

- Det er ikke kun sygdomsramte patienter, der bor der. Der er også folk, der skal til undersøgelse, siger naalakkersuisoq for sundhed.  

Meldingen om en mulig skattestigning kommer, selvom der i koalitionsaftalen står, at Siumut, Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit ikke vil hæve skatten under valgperioden. 

Fakta:

Patienters pårørende kan indlogeres på Det Grønlandske Patienthjem. Indlogering af en patients pårørende er kun gratis for den pårørende, når patienten er indlogeret på patienthjemmet. Pårørende får morgenmad, men skal selv sørge for resten af dagen måltider.

Indlægges patienten på et hospital, ophører patientens indlogering på Det Grønlandske Patienthjem. Det betyder, at patientens pårørende herefter skal betale for sit ophold på Det Grønlandske Patienthjem efter gældende takster.

Det Grønlandske Patienthjem er naturligvis fortrinsvist til rådighed for patienter. Hvis Det Grønlandske Patienthjem ikke har kapacitet til en patients pårørende, vil vedkommende selv skulle sørge for sit ophold, herunder logi og udgifter forbundet med opholdet.

Kilde: Det Grønlandske Patienthjem

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt