Siumut mangler unge vælgere

Siumut har godt fat i de ældre borgere og dem i bygderne. Partii Naleraq tiltrækker de unge mennesker i byerne, mens Demokraterne vinder nye stemmer. Det kan man læse ud af Epinions meningsmåling.
Daniel Thorleifsen Foto © : KNR
20. november 2014 13:11

For Siumut ser det ud til at partiet står overfor en udfordring med at fangede yngre vælgere. Knap 42 procent af deres vælgere er nemlig over 56 år i følge meningsmålingen.

Her ser politisk kommentator Daniel Thorleifsen nogle ligheder til den situation Atassut stod i for 20 år siden.

Brug for nytænkning

- Dengang spåede vi, at med den vælgerbase de havde, så vil det gå en vej, og det er tilbage. Og det er jo sket med tilbagegang over hele linjen. Nu er Atassut jo helt elimineret, siger Daniel Thorleifsen og forklarer, at hvis Siumut ikke formår at genopfinde sig selv og tiltrække flere unge vælgere, så kommer de også til at blive mindre.

Samtidigt er det ud fra meningsmålingen meget tydligt, at Siumut har bedst fast i bygderne og særligt i Qaasuitsuip Kommunia og Kommune Kujalleq, mens udfordringen ligger i byerne og særligt i de to midterkommuner.

Partii Naleraq hitter med symbolpolitik

Et parti, der til gengæld har godt fat i de unge og byboerne, det er Partii Naleraq.

Ekspert i politisk spin Inunnguaq Petrussen peger på, at Naleraq rammer bredt med mange forskellige kandidater, og så lykkedes de rigtigt godt med deres symbolpolitik. Altså alt det der ikke handler om politik. Det vil sige, hvordan ser man ud, hvordan siger man tingene, og de symboler man sender ud uden at sige noget.

- Hans Enoksens er fyldt med grønlandske symboler. Han taler kun grønlandsk, han er fra en bygd. Jeg har set et billede, hvor han har skudt en isbjørn. Hvor mere grønlandsk kan det være. Han drikker og ryger ikke. Uden at sige noget, er han allerede de ting, der symboliserer en god grønlænder, forklarer Inunnguaq Petrussen, og gør det klart, at symbolpolitiken virkeligt er noget folk lægger mærke til.

Fakta om Epinions måling

  • Meningsmålingen bygger på 731 interview blandt tilfældigt udvalgte borgere i Grønland
  • Dataindsamlingen er foretaget telefonisk i perioden 6.-17. november. Interviewere er alle dobbeltsprogede og respondenterne har haft mulighed for at svare på enten grønlandsk eller dansk. 87 % har valgt at svare på grønlandsk og 13 % har valgt at svare på dansk.
  • Telefonnumrene er leveret af TelePost og indeholder fastnetnumre, mobilnumre og numre fra taletidskort.
  • Den statistiske usikkerhed er maksimalt +/- 3,6 %

Bygdestemmer til Demokraterne

Meningsmålingen peger også på, at Demokraterne har fået lidt bedre fat uden for byerne.

Her peger Daniel Thorleifsen på lederskiftet som en afgørende faktor, da deres ledere tidligere var primært dansktalende.

- Nu har de fået en leder, der både er veltalende på grønlandsk og dansk. Og det kan meget muligt betyde, at de har fået større sympati, siger Daniel Thorleifsen og slår fast, at det ser ud til at Demokraterne finder nye vælgere.

- Nu har de også fået tag på bygderne. Nu kommer deres stemmer både fra byerne og bygderne, siger Thorleifsen.

Ifølge meningsmålingen henter demokraterne 7,6 procent af bygdestemmerne.