Siumut i Folketinget: Grønland bør få garanti for egen udenrigspolitik

Grønland bør sikres, at landet kan føre selvstændig udenrigspolitik - uanset farven på en dansk regering. Det mener Siumuts folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam.
Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut understregede under åbningsdebatten i Folketinget, at hun kæmper for, at Grønland skal kunne føre selvstændig udenrigspolitik. Foto © : Lasse Strüewing Hansen, Siumut i Folketinget
09. oktober 2020 11:59

Ønsket om egen, grønlandsk udenrigspolitik er ikke nyt. 

Alligevel brugte Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam en del af sin tale under Folketingets åbningsdebat torsdag på at slå fast, at Grønland skal kunne føre egen udenrigspolitik. Også uden Danmarks direkte indblanding.

- Udenrigspolitikken om Grønland skal varetages fuldstændig gennem Naalakkersuisut. Internationale fora, som Danmark er medlem af på grund af Grønland, skal varetages vitterligt af Grønland, hvor den danske stat kan sidde med som observant og konsulent, sagde Aki-Matilda Høegh-Dam.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen vil give Færøerne mere albuerum i udenrigspolitikken

Hun roser dog den nuværende, socialdemokratiske regering for et tæt samarbejde på udenrigsområdet. Men Grønland bør have langt videre beføjelser - og en garanti for, at det ikke kan blive trukket tilbage, hvis politiske vinde ændrer sig i Danmark.

- Betyder det, at når Danmark engang får en ny regering, at vores folks skæbner ikke længere ikke hører lige så meget til vores hænder? spørger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Grønland bør derfor sikres, at udenrigspolitikken kan føres fra Nuuk. Også selv om grundloven siger, at udenrigspolitikken ikke kan hjemtages. 

Men grundloven er allerede bøjet flere steder, for eksempel ved, at både Grønland og Færøerne i dag har egne parlamenter, påpeger Siumut-politikeren.

Ingen garantier fra politikerne

Hos Venstre lover grønlandsordfører, Christoffer Melson, et tæt samarbejde, hvis partiet igen kommer i Statsministeriet.

- Den tidligere regering (VKLA-regering, red.) lagde netop meget vægt på dialogen og har også lavet en masse nybrud i samarbejdet med Grønland og de grønlandske politikere. Så jeg tænker, at ordføreren kan tage det helt roligt, sagde han til Aki-Matilda Høegh-Dam.

Melson kommenterede dog ikke på, om Grønland skal kunne føre selvstændig udenrigspolitik i fremtiden.

- Vi er enige i, at den nye sikkerhedspolitiske situation selvfølgelig også kræver, at der bliver en tættere og tættere dialog, også på det udenrigspolitiske område, sagde han. 

LÆS OGSÅ Grønland bør have større udenrigspolitisk magt

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i et interview til KNR under valgkampen i foråret 2019, at det ''kan ikke nytte noget, at man sidder i København og vurderer, hvad der er vigtigt for Grønland og Færøerne''.

Hun kommenterede dog ikke direkte på Høegh-Dams krav. I stedet understregede Frederiksen, at flere og flere sager i udenrigspolitikken kræver en tæt koordinering med Grønland.

- Det kræver en meget, meget tættere dialog og meget tættere samarbejde på udenrigspolitikken end det, rigsfællesskabet har været vant til tidligere.