Siumut-formand: Koalitionsforhandlinger begyndte i weekenden

Erik Jensen, der står i spidsen for det nybagte koalitionsparti, Siumut, fortæller, at partiet har haft travlt i weekenden med at forhandle med IA om at danne en ny koalition.
Erik Jensen, formand for Siumut, havde travlt med koalitionsforhandlinger i weekenden. Mandag skrev partiet under på en ny koalitionsaftale med IA. Foto © : KNR

Forud for mandagens melding om kollapset i koalition mellem IA og Naleraq har der været intensive forhandlinger mellem de to nye koalitionspartnere IA og Siumut. 

Det forklarer formand for Siumut, Erik Jensen.

- Vi har haft travlt med at forhandle i weekenden. Vi har haft forhandlinger de sidste par dage, som har udviklet sig godt, og i dag har vi underskrevet en ny koalition, siger Erik Jensen til KNR.

LÆS OGSÅ Naleraq forlader koalition - IA og Siumut holder pressemøde klokken 11

Den nye koalitionsaftale skubber Naleraq helt ud af regeringskontorerne i Naalakkersuisut.  

Det blev formand for Naleraq, Hans Enoksen, klar over klokken ni i formiddags. 

Her meddelte formanden for Naalakkersuisut og IA, Múte B. Egede, nemlig sin nu forhenværende koalitionspartner, at Naleraq ikke længere skulle være en del af koalitionen. Det er i hvert fald udlægningen fra Hans Enoksen. 

Han kunne to timer senere se Múte B. Egede og Erik Jensen skrive under på en ny koalitionsaftale.

En aftale, som Siumut forventer holder valgperioden ud.

- Jeg tror på, at vi kan holde resten af valgperiode, og det regner jeg med, siger Erik Jensen.

IA og Naleraq var alene om at stemme uran forbud igennem

IA og Naleraq sikrede under Efterårssamlingen i november sidste år, at det ikke længere skal være tilladt at forundersøge, efterforske og udnytte uran i Grønland.

Det betyder, at der nu står i loven, at hvis der igen skal efterforskes efter uran i den grønlandske undergrund, skal et flertal af befolkningen stemme ja til det i en folkesafstemning.

LÆS OGSÅ Overblik: Det vil det nye naalakkersuisut

Siumut var uenig med IA og Naleraq i spørgsmålet om uran.

På pressemødet i dag ville Erik Jensen ikke tage stilling til, om Siumut vil arbejde for, at der skal være en folkeafstemning om netop det spørgsmål. 

- Det spørgsmål lader vi ligge lige nu, lød det fra Erik Jensen. 

Hans Enoksen: Vi føler os holdt for nar

For Hans Enoksen er der tale om et vendepunkt i samarbejdet mellem Naleraq og IA, efter de to partier stemte forbuddet om uran igennem under Efterårssamlingen.

Han mener, at IA har holdt Naleraq for nar.

- Jeg har sagt til formanden for Nalaakkersuisut, at vi føler os udnyttet og holdt for nar, siger han og tilføjer:

- Resten af partierne ville ikke være med i uran-spørgsmålet, og efter de har fået os til at stemme det igennem, og opnået det sværest muligt opnåelige, har de nærmest sagt: "Farvel! vi har ikke tid til jer". Sådan kan deres opførsel fortolkes, mener Hans Enoksen.

LÆS OGSÅ Hans Enoksen om koalitionsbrud med IA: Vi voksede fra hinanden

Den opfattelse må dog stå for Naleraqs egen regning, lyder meldingen fra Múte B. Egede til KNR. 

- Hvis Naleraq har vurderet på den måde, så er det deres egen vurdering. Men jeg takker dem for, at vi har haft et tæt samarbejde, og de gode ting vi har nået sammen, siger Múte B. Egede.