Qulaarpaa Siumut: Engelsksprogede læger skal erstatte vikarer

Sundhedssystemet skal omstilles så engelsksprogede læger kan arbejde i landet, mener Ineqi Kielsen fra Siumut. Ifølge lægeforeningen vil et tredje sprog forværre eksisterende kommunikationsproblemer.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
15. april 2016 15:16

Torsdag aften debatterede politikerne det store antal vikaransatte læger i landet, hvor mere end halvdelen af lægerne er ansat som vikarer på kontrakter helt ned til 14 dages varighed.

Ineqi Kielsen, Siumut, foreslog, at sundhedssystemet i højere grad skal hente sine læger uden for Norden, fordi der her er stor konkurrence om lægerne.

- Fra Siumut vil vi gerne på længere sigt have flere læger, der taler engelsk, som kan arbejde her i Grønland. Det er ikke en løsning til i overmorgen, men for fremtiden mener vi, det er realistisk, sagde Ineqi kielsen under debatten i programmet Qulaarpaa.

Læs også Qulaarpaa Læge: Man skal tage hånd om hele familien

Lægeforeningen mente dog, at det er et forslag, som vil forværre de kommunikationsproblemer, der allerede findes.

- Som det er nu med både dansk og grønlandsk, hvor man skal jonglere mellem de to både kulturelt og sprogligt, det giver nogle udfordringer. Hvis du skal have nogle flere led ind i det, som engelsk eller spansk - det er ikke nogen nem løsning, sagde Nicolai Hardenberg Larsen, medlem af bestyrelsen i Grønlandsk Lægekredsforening.

Læs også Qulaarpaa Mange sygeplejersker på korte kontrakter

Steen Lynge fra Atassut mente modsat Ineqi Kielsen, at løsningerne skal findes i et bedre samarbejde med resten af Norden.

Det her problem, det kan Grønland ikke løse alene, vi skal samarbejde med de øvrige nordiske lande og få en rotationsordning, så det er interessant for lægerne at komme rundt og uddanne sig, lød det fra Steen Lynge.

Læs også Qulaarpaa Cheflæge: Stor udskiftning af læger er ikke tilfredsstillende

Læs også Qulaarpaa Patientsikkerhed lider under lægeskift

Se politikernes debat fra Qulaarpaa-udsendelsen her: