Qulaarpaa Mange sygeplejersker på korte kontrakter

Det er ikke kun læger, der i stort omfang er ansat på korte kontrakter i sundhedsvæsnet her i landet. Cirka 30 procent af sygeplejerskestillingerne er ligeledes besat af vikarer. Det kan især være svært at skaffe fast personale til sundhedscentrene, fortæller en ledende regionssygeplejerske.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
13. april 2016 05:50

- Jeg bruger tid på det næsten hver dag. Jeg skriver og ringer for at høre andre, om de kender nogen, som kan være en mulighed.

Sådan beskriver ledende regionssygeplejerske på Ilulissat Regionssygehus, Arnanguak Blytmann, arbejdet med at bemande sundhedscentrene i region Avannaa. Specielt sundhedscentret i Qaanaaq er det ikke en let opgave at finde sygeplejersker til.

- Dem, der har været ansat både som fast ansatte og vikarer, dem kontakter vi, og vi bruger tid på at skrive og ringe til alle dem, vi kender, som tidligere har været her, siger Arnanguaq Blytmann.

Læs også Qulaarpaa Cheflæge: Stor udskiftning af læger er ikke tilfredsstillende

På Regionshospitalet i Ilulissat er det ifølge Arnanguaq Blytmann let at tiltrække sygeplejersker - alligevel er cirka halvdelen af hendes medarbejdere vikarer.

KNR har lavet en rundringning til landets regionssygehuse, og resultatet viser, at cirka 30 procent af sygeplejerskestillingerne er besat af vikarer.

Det påvirker kvaliteten af behandlingen, når der er stor udskiftning i medarbejderne, mener formanden for Grønlands Sygeplejerskeorganisation, Olga P. Bertelsen.

Læs også Qulaarpaa Patientsikkerhed lider under lægeskift

- Det går ind og påvirker patientsikkerheden og kvaliteten af plejen af patienten, som er sygeplejerskens kerneområde, siger Olga P. Bertelsen.

Samme toner lyder fra Arnanguak Blytmann.

- Det faglige er jo forskelligt fra person til person. Nogen har nogen andre måder at gøre tingene på, og andre har en helt anden holdning, så det kan være en udfordring, siger Arnanguak Blytmann.

Torsdag 14. april skal politikere og fagfolk diskutere problemet med de mange korttidsansatte i sundhedsvæsnet i debatprogrammet Qulaarpaa.