Siumut: Bliver politikerne styret af embedsmændene?

Da Naalakkersuisuts politisk-økonomiske beretning tirsdag blev vendt i Inatsisartut var det med et startindlæg fra Siumut, der flyttede fokus væsentligt. Jens Immanuelsen fra Siumut lagde nemlig ud med en debat om, hvor stor en magt embedsværket har i Naalakkersuisut.
Naalakkersuisut 2014 Foto © : KNR
16. april 2015 16:27

- Det er på tide at få en politisk klarlæggelse af den magt, som topembedsmændene har, lød det fra Jens Immanuelsen, da han stod på talerstolen, og:

- Det er mere end tydeligt for alle, at den magt, som disse besidder, er for stor.

Senere i oplægget, i forbindelse med en snak om, at fangere - ifølge Jens Immanuelsen - bliver spist af med fritidsjægerkort, lød det:

- Er dette nu bare for at sikre beviser for, at embedsmandsstanden kan tage beslutninger udenom det politiske niveau?

- Naalakkersuisut bør komme i arbejdstøjet, og embedsmandsstaben bør begynde at samarbejde omkring de politiske mål og hensigter, det kan ikke gå hurtigt nok. Siumuts krav i denne forbindelse skal ikke kunne misforståes: Det er på tide at landet bliver styret politisk.

 

Svage politikere styres let

- Når snakken går i gangene, er der nogen, der tror, at embedsmændene har for stor magt. Vi ved at embedsmændene følger love, der er lavet af den lovgivende magt. Trods det har vi fremsat ønske om at stille spørgsmålet, så Naalakkersuisut får lejlighed til at aflive rygterne om en svagere stilling i forhold til embedsmændene, og dette aspekt skal indgå i afdækningen, siger Jens Immanuelsen til KNR, som forklaring på hvorfor han valgte at tage emnet med på dagsordenen.

Men sådan blev budskabet ikke modtaget hos blandt andre Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq:

 - Vi mener fra Partii Naleraq, st det største parti Siumuts udmelding er en erkendelse af, at medlemmer af Naalakkersuisut fra Siumut bliver styret af embedsmændene. Det er ikke måden at gøre det på. Embedsmændene kan slet ikke tildeles magt, og hvis det er tilfældet er det meget mærkeligt, siger Anthon Frederiksen.

 

Naalakkersuisut styrer embedsmænd

Han bakkes op af Agathe Fountain fra Inuit Ataqatigiit:

 - Administrationen skal styres af politikerne. Og det politiske arbejde skal spejle sig i administrationen. Så har man stærke politikere, har man også en stærk administration. Men har vi svage politikere, så har vi en administration, der styrer det hele, siger Agathe Fountain.

Naalakkersuisoq for råstoffer og finanser Andreas Uldum tager dog udmeldingen fra Siumut med et gran salt.

- Jamen, det er et debatoplæg. Som Jens Immanuelsen pointerede, så er det er noget, vi skal debattere; styrer embedsværket for meget? Og hvad Inatsisartut ønsker at debattere, det er jeg ikke herre over, siger Andreas Uldum.

Han afviser dog påstanden om, at Naalakkersuisut skulle være styret af embedsværket.

- Nej, vi politikere i Naalakkersuisut, vi styrer vores embedsfolk selv. Det vil jeg gerne sige, siger Andreas Uldum.