Siumut blander sig i testcenter-fadæse: Aldeles problematisk

Naalakkersuisoq Kirsten Fencker kalder misinformation om testcenter i Aasiaat for en "fortalelse". Hun beklager meget.
Skrevet af Christine Hyldal
13. august 2021 10:46

- Naalakkersuisut har ikke overholdt deres pligt til at give korrekte oplysninger til befolkningen, og det anser vi i Siumut som aldeles problematisk.

Med de ord blander oppositionen sig nu i testcenter-fadæsen fra Aasiaat. 

Den handler om, at naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker (Naleraq) på et pressemøde i tirsdags sagde, at der er åbnet et testcenter i Aasiaat. Og hun sagde det ikke bare én, men to gange. 

LÆS OGSÅ Kommune modsiger naalakkersuisoq: Vi har ikke noget testcenter i Aasiaat

Problemet er, at det er forkert. Der er ikke åbnet noget testcenter i Aasiaat.  

Der er blot lavet en aftale med Kommune Qeqertalik om et muligt samarbejde om at lave et testcenter, hvis det bliver nødvendigt – og det vurderer kommunen ikke, at det er lige nu, hvor smittetallet falder. 

Naalakkersuisoq beklager meget

- Det er bydende nødvendigt, at vi forebygger og samarbejder om sagen, og for at kunne gøre det, må arbejdet være baseret på korrekte og troværdige oplysninger, siger Siumuts politiske næstforkvinde og Vivian Motzfeldt.

- Hvis vi sammen skal bekæmpe og forebygge sygdommen, er det afgørende, at de oplysninger der meldes ud er korrekte. Vi skal alle kunne stole på, at meldinger, som Naalakkersuisut kommer med, er korrekte og velovervejede. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq om manglende coronainfo: Vi har meget svært ved at følge med

KNR bad Kirsten Fencker om et interview om hendes misinformation i onsdags, men det var ikke muligt. 

Det eneste, vi har, er dette svar i en mail fra en koordinator i Departementet for Sundhed:

- Jeg skal på vegne af Naalakkersuisoq meddele, at der er tale om en fortalelse, som hun beklager meget.

Strenge regler til 24. august

Testcenter-sagen er ikke den eneste møgsag, som Kirsten Fencker har haft på sine skuldre i denne uge. 

Natten til onsdag stod reglen om at vise coronapas i hele landet til at udløbe. Men de blev forlænget til 24. august. Kirsten Fencker havde underskrevet bekendtgørelsen om at forlænge reglerne - Naalakkersuisut fik bare ikke informeret om det før dagen efter. 

Og med både forkert information og helt manglende information kan folk gå hen og miste tilliden til Naalakkersuisut, mener Signe Ravn Højgaard, der underviser i journalistik på Ilisimatusarfik og forsker i grønlandske medier. 

- Naalakkersuisut er på en stor og svær informationsopgave. Men det her gør det rigtig svært og mudret for den enkelte borger at finde ud af, hvad der gælder, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Trods stor smitte blandt unge: GUX i Aasiaat åbner

Aasiaat har været hårdt plaget af smittespredning. På et tidspunkt var der 27 smittede i byen, der har cirka 3.000 indbyggere – nu er tallet i hele kommunen nede på 15 i skrivende stund. 

Byen har skrappe restriktioner: Max 20 mennesker må samle sig på et sted, og man skal have mundbind på på alle offentlige steder. 

Reglerne gælder til 24. august.