Trods stor smitte blandt unge: GUX i Aasiaat åbner

Det er særligt de unge, som bliver smittet med corona. Eleverne på GUX i Aasiaat skal dog skal indstille sig på et anderledes skoleår.
- Vi plejer at mødes i aulaen, men i år mødtes vi i skolegården, hvor vi kunne holde afstand til hinanden, siger rektor Dorthie Siegstad. Foto © : Jørgen Brandt-Klemensen
09. august 2021 06:41

I fredags indledte GUX i Aasiaat skoleåret for de nye 1.g’ere.

Masser af unge mennesker var mødt op til deres første skoledag – forventningsfulde og klar til nye oplevelser. 

Eleverne skal dog indstille sig på, at de kommer til at opleve et skoleår, som er meget anderledes, end det plejer. Coronasituationen kommer nemlig i høj grad til at sætte sit præg på hverdagen, fortæller skolens rektor Dorthie Siegstad: 

Corona i Aasiaat, Upernavik og Sisimiut

I Upernavik, bygderne omkring Upernavik og i Aasiaat bliver coronareglerne forlænget på grund af smittespredning. 

De stod egentlig til at udløbe fra 10. august men er forlænget frem til 24. august.

Derfor skal du blive ved med at have mundbind på på offentlige steder, og max 20 mennesker må være samlet. 

Reglerne gælder også i Sisimiut på grund af smittespredning. 
 

- Vi plejer at mødes i aulaen, men i år mødtes vi i skolegården, hvor vi kunne holde afstand til hinanden. På kollegierne må de ikke få gæster, og dem, der har fælleskøkken og en sambo, skal bo på sømandshjemmet, så vi undgår smittespredning, siger hun.

Negativ test før skolestart

At det er forbundet med stor smitterisiko at samle så mange unge fra hele Nordgrønland på et sted, oplevede GUX i Aasiaat i sidste uge, hvor en ung kvinde blev testet negativ i sin hjemby, men efter ankomsten til Aasiaat alligevel viste sig at være syg.

Derfor er der nu krav om, at alle skal fremvise en negativ test, før de får lov til at starte skoleåret:

- Jeg har bedt alle eleverne fra Aasiaat, Sisimiut og Upernavik-området om at få foretaget en test, før de kommer, så de kan bevise, at de ikke er syge, siger Dorthie Siegstad. 

Opfordrer til vaccination

Lige nu er det især de unge, der er smittede - og smitter videre. 

Det konstaterede landslæge Henrik L. Hansen på et pressemøde i torsdags. I øjeblikket er flest smittede i Upernavik og den tilhørende bygd Tasiusaq - gennemsnitsalderen er på 31 år ifølge landslægen.  

LÆS OGSÅ Fakta: Færdigvaccineret når du rejser ind i Grønland og nye regler i Sisimiut

Også i Aasiaat er gennemsnitsalderen lav, sagde han.

- Derfor er det afgørende, at de unge bliver vaccineret. Hvis ikke den stoppes, så vil den brede sig til andre aldersgrupper.

Mange af gymnasieeleverne er 16-17 år gamle, og derfor er de først fornylig blevet en del af vaccinationsprogrammet.

Derfor er der mange, som endnu ikke har modtaget hverken første eller andet vaccinationsstik: 

- De fleste steder har de ikke haft mulighed for at blive fuldt vaccineret endnu. Men det er ikke et krav, at de er vaccineret, når de kommer, siger rektor Dorthie Siegstad. 

- Lige før var der en mor, som ringede, da hun ville høre, om hendes datter må starte, selvom hun kun har fået én vaccination. Jeg sagde: Selvfølgelig, forklarer Dorthie Siegstad.

På skolen vil de opfordre alle elever til at blive vaccineret.

Er du nervøs for endnu et skoleår med corona?

- Vi har jo prøvet det før. Dagligdagen skal køre, men vi har en plan b, hvis det bliver værre. Jeg føler mig ikke nervøs, jeg er tryg, og det skal nok gå. Der skal nok komme corona her på stedet, og så skal vi så undgå, at det spreder sig, siger hun.