Siumut: Behov for detentioner uanset pris

Det bør ikke være pengene, der afgører, om der skal være detentioner i alle bygder, mener folketingsmedlem Aleqa Hammond. IA ønsker behovet nærmere undersøgt.
Foto © : Siumut Folketingimi
09. januar 2016 15:48

- Jeg kan på ingen måde se, at det er spild af penge, hvis man gerne vil være med til at sikre bedre standarter for bygdebefolkningen.

Sådan siger folketingsmedlem fra Siumut, Aleqa Hammond, til KNR, efter politimesteren i Grønland har udtalt, at han ser det som spild af politiets ressourcer, hvis man bygger nye detentioner i bygder, der i dag står uden en detention.

Nye detentioner er ellers et stærkt ønske fra kommunefogederne, bl.a. til Rigspolitiets fordeling af pengene i politiforliget. Men både kommunefogeder og bygdeboere skal have samme forhold som andre i Rigsfællesskabet, mener Hammond.

- Det er helt klart et spørgsmål om, at man skaffer de samme muligheder og rammer, som kan variere i størrelse alt efter bygderne, men at man har faciliteter, som er retssikkerheden og befolkningen værdig uanset, hvor du bor.


Læs også Ingen politi-opbakning til detentioner i bygderne


IA ønsker behovet undersøgt

Folketingskollegaen Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit undrer sig over politimester Bjørn Bays udtalelse.

-  Jeg forholder mig til de oplysninger, som politimesteren tidligere er kommet med til et møde, hvor justitsministeren var der, og hvor vi to folketingsmedlemmer også sad med, og hvor han (politimesteren, red.) nævnte, at der er situationer, hvor kommunefogeder er nødt til at tilbageholde folk i deres eget hjem. Det mener jeg ikke, vi kan være bekendt med i et moderne rigsfællesskab.

Chemnitz Larsen vil ikke på stående fod kræve detentioner i alle bygder, men ønsker behovet undersøgt og sammenlignet med, hvad detentioner koster at bygge.

- Der er helt klart behov for også at tage ressource-spørgsmålet ind, men det er derfor jeg synes, det er vigtigt at få afdækket behovet i første omgang, og man så derefter tager stilling til på et mere oplyst grundlag, om der er behov for detentioner, siger hun.

I Venstres regeringsgrundlag står, at regeringen vil arbejde for ens standarder med Danmark på danske ansvarsområder på Færøerne og i Grønland ‘med de særlige fravigelser, der kan begrundes i de færøske og grønlandske forhold.’