De potentielle Inatsisartut-medlemmer taler mindre om selvstændighed.Foto: KNR

Siumut: År 2025 fyldte for meget i åbningstalen

Tiden frem til år 2025 fyldte mere i formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleists åbningstale, end de tre år han selv har ledet landet i. Det siger formand for Siumut Aleqa Hammond i en kommentar til Kuupik Kleists åbningstale.

- Jeg tror det bunder i, at Naalakkersuisut har brugt det meste af deres regeringstid til at lave kommissionsarbejde, undersøgelser og forberedelser. De står og mangler, at vise resultater for den regeringstid de har siddet i, og har derfor valgt at sætte fokus på en helt anden tid end det de sidder i, siger formand for Siumut Aleqa Hammond.

Konkret mener Aleqa Hammond, at Kuupik Kleist i sin tale skulle have beskæftiget sig mere om hvilke tiltag Naalakkersuisut har tænkt sig at iværksætte inden for råstofsektoren, samt hvordan de har tænkt sig at forberede befolkningen på råstofindustrien.

Og så savnede hun også nogle konkrete tiltag i bekæmpelsen af arbejdsløsheden, samt informationer om hvilke konsekvenser den nye fiskerilov har haft ind til nu.

Men hun bed også mærke i særlig én ting ved Kuupik Kleists åbningstale.

- En anden ting jeg også lagde mærke til, det er at Naalakkersuisuts formand særligt satte fokus på Siumuts forslag omkring en øvre grænse for uranindhold i samtlige udvindingstilladte råstoffer. Det er vi naturligvis glade for, at han sætter særlig fokus på vores forslag, og ikke sine egne, siger Aleqa Hammond.

Og netop i uranspørgsmålet, efterlyser Aleqa Hammond en klar holdning fra Naalakkersuisuts side.

- Naalakkersuisut er tvunget til at komme med en klar holdning om hvad de mener om uranindhold i råstofferne, siger hun.

Det andet oppositionsparti Atassut mener, at Kuupik Kleists åbningstale indeholdte mange gode elementer. Det siger formand for Atassut Gerhardt Petersen.

- Specielt, at man på sigt vil øge den private sektor og slanke den offentlige sektor, siger han.

Og en vision for Grønland i 2025 eller ej, så efterlyser han dog konkret også en handlingplan på hvordan man vil bekæmpe arbejdsløsheden her i landet, der nu tæller omkring 2600 arbejdsløse:

- Uddannelse og uddannelse, det er fint nok, men vi skal få de 2.600 eller langt de fleste på arbejde igen, gerne imorgen eller så hurtigt som muligt. Ellers falder de bare gennem systemet, siger formand for Atassut, Gerhardt Petersen.

Atassut mener, at der er for stor forskel i borgerservicen kommunerne imellem. De savnede derfor også konkrete tiltag fra Naalakkersuisuts side om hvordan de forestiller sig borgerservicen kan forbedres.

Og på linje med Siumut, ønsker Atassut også en øvre grænse på 0,1 procents indhold af uran i samtlige udvindingstilladte råstoffer i Grønland.

- I spørgsmålet om uran, der mener vi fra Atassut, at der bør være en øvre grænse for indhold af uran i de udvundne råstoffer. På det punkt er vi meget på linje med Siumut, der mener at grænsen bør være på 0,1 procent, siger formand for Atassut, Gerhardt Petersen.

Også han lagde mærke til, at formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist i sin åbningstale ikke informerede om hvilke konsekvenser den nye fiskerilov har haft indtil nu.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt