SIK: Vi har ikke ressourcer til at styrke arbejdsmiljøet

Selv om det også er medarbejdernes ansvar, at arbejdsmiljøet på arbejdspladsen er i orden, er det fysiske arbejdsmiljø i fiskeindustrien og ude på trawlere og fiskeskibe ikke det, der optager hverken SIK eller medlemmerne mest.
Foto © : Magnus Simonsen
23. december 2015 11:39

- Det, der interesserer mest er lønnen, erkender formand for lønmodtagerorganisationen SIK, Jess G. Berthelsen.

Det er nemlig vigtigere for medarbejderne at tjene en god løn på kort tid, fordi en stor del af dem sendes hjem i tide og utide af arbejdsgiveren, når der mangler arbejde, lyder forklaringen fra deres formand, Jess G. Berthelsen:

- Derfor har mange af vores medlemmer kun en løn på seks til syv måneder om året, og derfor har de prioriteret lønnen fremfor arbejdsmiljøet, siger Jess G. Berthelsen til KNR.

Læs også Arbejdsmiljøet i fiskeindustrien skal kulegraves

 

Arbejdsmiljøe kulegraves af forsker

Men nu skal speciallæge i arbejdsmiljø ved Herning Regionshospital, Kurt Rasmussen i gang med den hidtil største forskningsbaserede undersøgelse i Grønland af det fysiske arbejdsmiljø i fiskeindustrien og ude på trawlerne.

Og Kurt Rasmussen er overbevist om, at hans forskning vil vise langt flere arbejdsskader i fiskeriet, end statistikkerne viser. For skaderne bliver ikke anmeldt, siger han.

- I forhold til, hvad man ved i dag, så vil der komme noget på bordet, som man vil blive overrasket over.

Og det glæder SIK-formanden, at arbejdsmiljøet i fiskeriet nu bliver sat under lup:

- Jeg tror ikke, det er blevet belyst overhovedet. Og derfor er det også på tide, at der endelig er nogen, der viser interesse, og som vil lave en undersøgelse om arbejdsmiljøet i fiskeriet, siger SIK-formanden.

 

Lønmodtagere har også ansvar

Loven om Arbejdsmiljø i Grønland, der har eksisteret i over 10 år, siger ellers, at det ikke kun er arbejdsgiveren, men også de ansatte, der har pligt til at melde om fejl eller mangler ved de arbejdsforhold, som de arbejder under.

Hvis det er så lidt belyst, hvorfor har I så ikke selv gjort noget for at få det belyst?

- For det første fordi vi mangler resourcer til at gøre det. For det andet har vi ikke nogle eksperter inden for området i dette land, som kan gå ind og kigge på det, forklarer Jess G. Berthelsen.

Han peger også på, at et dårligt arbejdsmiljø både fysisk og psykisk kan være skyld i det store fravær, som han erkender, der er ude i fiskeindustrien.

Så hvorfor har SIK ikke gjort noget konkret for selv at undersøge arbejdsmiljøet i fiskeindustrien, når nu du henviser til  at fraværet er så stort?

- Men det er jo det, som undersøgelsen gerne skulle fortælle os, om arbejdsmiljøet er grunden til, at fraværet er så stort. Det kan vi jo ikke se på nuværende tidspunkt, siger formand for SIK Jess G. Berthelsen.