SIK: Hent pengene fra arbejdsgiverne

Formanden for SIK har flere klare bud på, hvor man kan finde de 20 millioner kroner, der mangler på næste års finanslovsbudget.
11. november 2011 12:48

Jagten på de sidste 20 millioner kroner er sat ind, og tiden er knap. Politikerne har kun indtil på tirsdag til at finde på forslag, der kan sikre balance på finanslovsbudgettet, som er naalakkersuisoq Maliina Abelsens erklærede mål.

Men SIK-formand Jess G. Berthelsen rækker her landets kassemester en hjælpende hånd:

-  Jeg synes at man først og fremmest skal kigge på, om arbejdsgiverne betaler alt det, der skal betales af medarbejdernes løn. Jeg er sikker på, at vi kan hente flere millioner på den konto, siger Jess G. Berthelsen.

Han mener dermed, at mange virksomheder snyder skattevæsenet på følgende måde:

- Nogle af arbejdsgiverne sender ikke pengene videre til skattedepartementet, og nogle af dem indberetter forkert om, hvor mange ansatte, de har.

Og så bakker SIK-formanden også op om Siumuts forslag om at pålægge udenlandske virksomheder en afgift på 10 procent i forbindelse med råstofaktiviteter. Et forslag, Maliina Abelsen kalder naivt og urealistisk. Og naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen mener, at det vil føre til en markant reduktion af råstofaktiviteter i Grønland.

Men det tror Jess G. Berthelsen ikke på:

- Jeg mener at mht. forundersøgelser og kommende undersøgelser skal man sørge for, at der kommer skatteindtægter ind den vej. For jeg er sikker på, at virksomhederne er villige til at betale hvad det koster, for der kommer til at være mangel på jernmalm og andet. Så jeg tror det er der, man skal hente pengene.

Fagforeningsbossen mener nemlig, at flere dele af finanslovsforslaget rammer de forkerte:

- Det kan ikke være rigtigt, at det skal være på beskostning af de mennesker, som bor her. Lige nu prøver man at hente penge gennem emballage, og jeg ved ikke hvad, som rammer vores medlemmer direkte på pengepungen. Og så skal de, som fritidsfisker her i landet kun betale det latterlige beløb på 150 kroner per dag. Det kan ikke være rigtigt. I Island og andre steder betaler de op til 5000 kroner, lyder det fra SIK's formand Jess G. Berthelsen.

Radioavisen spurgte i dag også Grønlands Arbejdsgiverforening om, hvor de mener de manglende 20 millioner kan findes. Men meldingen lød fra bestyrelsesformand Henrik Sørensen, at GA ikke synes underskuddet er et problem, når beløbet ikke er større.

Det er på tirsdag den 15. november, at Finaslovsforslaget skal 3. behandles i Inatsisartut.