SIK: Hæv skatten i stedet for

Fagforeningen mener, at afgiftsstigningerne vil ramme deres medlemmer hårdt. Jess G. Berthelsen foreslår derfor, at man sætter skatten op i stedet for.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Jonas Fievé
29. september 2015 13:20

Formanden for landets største fagforening SIK mener ikke, at der er meget at komme efter i Kim Kielsens åbningstale. Til gengæld langer Jess G. Berthelsen ud efter Naalakkersuisut for deres planer om at hæve afgifterne, som ifølge formanden vil ramme skævt.

Læs også Visionsløs åbningstale ved efterårssamlingen

Skattestigning er en bedre løsning

Han savnede dog, at Kim Kielsens kom ind på, hvorfor Naalakkersuisut har valgt afgiftsforhøjelser til at dække hullet i landskassen. En løsning han mener, er uholdbar.

- Det vil ramme meget skævt, især hvis man hæver afgiften på kød og andre ting, siger Siger Jess G. Berthelsen til KNR.

Han så langt hellere, at man satte skatten op med 1 procent. Selvom det ikke er et ønskescenarie.

- Hvis man skal vælge mellem afgiftsstigning og hæve skatten med én procent, så vil jeg vælge det sidste. Det vil ramme mere ligeligt.

Et nødvendigt onde

Naalakkersuisut vil bruge afgiftsforhøjelserne til at hente 96,5 millioner kroner til den slunkne landskassen, og ifølge Naalakkersuisoq for finanser Andreas Uldum, så er afgiftstigningerne den bedste løsning på landets nuværende situation. Til Qanorooq udtalte han tidligere på måneden.

- Jeg vil ikke kalde den en god ide, men vi bliver nødt til at gøre noget ved den økonomiske situation. Derfor har Naalakkersuisut besluttet at stille forslaget om afgiftspakken.

Læs også Uldum fastslår: Alle bliver påvirket af minus i landskassen

Kan godt leve med underskud

Jess G. Berthelsen understreger, at han ikke nødvendigvis mener, at Naalakkersuisut burde være så hurtige med at skrabe de ekstra afgifter ind, da han ikke ser ikke problem i, at landskassen kører med underskud de næste tre år.

- Der er ingen alarm fra vores side, såfremt man laver en finanslov, som først giver overskud det fjerde år.