SIK-formand om utilfredse portører: Jeg har bedt dem om at møde på arbejde

Fredag morgen mødte kun tre portører på arbejde i Nuuk. Deres fagforening vil ikke kalde det en reel arbejdsnedlæggelse, men portørerne er sure over strandede overenskomstforhandlinger, siger formand.
Overenskomstforhandlingerne mellem SIK og Selvstyret står lige nu stille. Og det skaber vrede hos portørerne i Nuuk, forklarer SIK-formand Jess G. Berthelsen. Foto © : KNR / Malik Brøns
08. april 2022 13:31

Der har her til morgen været tvivl om, hvorvidt portørerne i Nuuk har nedlagt arbejdet i protest over deres arbejdsforhold.

Ifølge KNR's oplysninger var der i dag kun mødt tre portører ind på Dronning Ingrids Hospital.

Resten havde meldt sig syge. 

Formand for portørernes fagforening SIK, Jess G. Berthelsen, siger, at der ikke er tale om en reel strejke, men at portørerne er utilfredse med, at overenskomstforhandlingerne mellem SIK og Selvstyret er strandet. 

- Jeg ved ikke, om vi kan kalde det for en arbejdsnedlæggelse, men det, jeg hører, er, at de er trætte af, at forhandlingerne trækker ud, siger Jess G. Berthelsen og fortsætter:

- Jeg har været i kontakt med portørene i dag og sagt til dem, at de skal tilbage på arbejde.

LÆS OGSÅ SIK-formand genopstiller: Jeg har stadig noget at give

SIK-formanden forklarer, at forhandlingerne mellem fagforbundet og Selvstyret skulle have været færdige inden den 31. marts, men det lykkedes ikke.  

- En af grundene til, at vi ikke er kommet videre, er nok, at vi lige har fået en ny regering, som lige skal falde på plads. Når det sker, regner jeg stærkt med, at forhandlingerne går i gang igen, siger Jess G. Berthelsen. 

Mere i løn 

En anden grund til, at parterne endnu ikke er nået til enighed, er, at SIK ønsker mere i lønningsposen til sine medlemmer:

- Vi er ikke tilfredse med de tilbud, som det offentlige har givet os, og der er mange faktorer, der spiller ind. På baggrund af krigen i Ukraine frygter vi eksempelvis, at prisen på dagligvarer vil stige her i landet den kommende tid, siger SIK-formanden, der håber på, at der snart lander en aftale: 

- Jeg går ud fra og håber på, at vi i løbet af de kommende dage kan komme i gang med forhandlingerne igen.  

LÆS OGSÅ Konflikten afblæst: Air Greenland og flymekanikerne er enige

KNR har også forsøgt at få en kommentar fra portørernes egen forening, men talsmanden herfra har ikke ønsket at udtale sig før på mandag. 

I marts sendte foreningen dog en pressemeddelelse ud, hvor portørerne i Nuuk gjorde klart, at de var klar til at strejke, hvis ikke deres arbejdsforhold bliver bedre. 

Som eksempler blev her nævnt, at portørerne ønsker at arbejde i par, og at de savner nyt og moderne udstyr.   

Sundhedsledelsen siger til KNR, at den ikke er bekendt med en arbejdsnedlæggelse blandt portørerne.