Sexdømt kaldte sig ungdomsleder og fik udleveret unge piger

Den 40-årige mand, som i går blev dømt for seksuelle overgreb på flere kvinder og en lille dreng, udgav sig for at være en betroet ungdomsleder, der skulle hjælpe.
10. december 2014 15:17

I går fik den 40-årig mand fra bygden Iginniarfik ved Kangaatsiaq lovens strengeste straf for omfattende seksuelle overgreb og voldtægt af unge kvinder og en ni-årig dreng.

- Han er fundet skyldig i at have begået seksualforbrydelser over for syv forskellige kvinder og en ni-årig dreng. Det er sket forskellige steder i mindre bygder omkring Aasiaat, siger anklagerfuldmægtig Tanja Søderlund til KNR.

Dommen faldt ved Qaasuitsoq Kredsret i Aasiaat, efter at en enig domsmandsret tirsdag dømte ham til  forvaring på ubestemt tid i Anstalten ved Herstedvester i Danmark.

Læs også 40-årig mand idømt lovens strengeste straf

Den 40-årige har begået overgrebene i perioden 2007 til 2014 blandt andet ved at udgive sig for at være leder af en ungdomsklub.

Derved modtog han flere unge til undervisning og opdragelse fra ungdomsklubber og kommuner fra andre steder i landet, hvorefter han udnyttede dem seksuelt.

 

Alvorligt svigt

Derfor har sagen, ifølge anklagemyndigheden, samtidig afdækket svigt i flere ungdomsklubber og i de kommunale administrationer i både Qeqqata Kommunia og i Kommune Kujalleq.
 - Det er flere gange lykkedes ham at udgive sig for at være en betroet ungdomsleder, og på baggrund af hans opdigtede titel og hans umiddelbare troværdighed, har han fra ungdomsklubber fået udleveret tre 15-16 årige piger, som han har misbrugt og forsøgt at misbruge, siger Tanja Søderlund.

Anklagemyndigheden påpeger, at der er tale om et alvorligt svigt, når manden har fået udleveret børn fra ungdomsklubber og de to kommuner uden dokumentation for sit virke.

Manden blev anholdt i marts i år og blev dømt skyldig i størstedelen af anklageskriftets 14 anklagepunkter.

- Retten var enig med os i, at han var skyldig i de her ting, og i den forbindelse har de lagt vægt på både de vidneudsagn, der var i sagen men også objektive beviser, for eksempel dokumenterede telefonsamtaler og lignende, som underbygger de vidneudsagn som der er, siger Tanja Søderlund.

Den 40-årige har udbedt sig om 14 dages betænkningstid til at overveje, om han vil anke dommen på forvaring på ubestemt tid i Herstedvester.