Foto: Kommuneqarfik Sermersooq

Sermersooq vil ikke afsløre investorer

Tirsdag præsenterede Kommuneqarfik Sermersooq et storstilet projekt for udvidelse af Nuuk. Projektet koster ifølge kommunen mellem 4 og 5 milliarder kroner, men finansieringen er dog langt fra på plads.

- Vi arbejder på en model for at få samlet et konsortium, hvor nogen står for det finansielle, og andre står for at bygge det, siger Lars Møller Sørensen, konstitueret kommunal direktør i Kommuneqarfik Sermersooq.

Ifølge Lars Møller Sørensen har kommunen fået positive tilkendegivelser fra investorer i Danmark. Han vil dog ikke afsløre hvilke.

- Det kunne jeg godt, hvis jeg ville, siger Lars Møller Sørensen.

Men det vil Lars Møller Sørensen ikke.

Sørensen forventer samlet udbud

I forhold til selve projektet kan Lars Møller Sørensen dog fortælle, at der bliver tale om et samlet udbud, som kommunen forventer at have på plads i år.

I dette udbud til mellem fire og fem milliarder kroner indgår der blandt andet nye skoler og daginstitutioner, et stadion med en erhvervspark samt en ny bydel med en tilhørende tunnel gennem Store Malene.

- Det arbejder vi på at kunne lave som et udbud, der kommer ud i løbet af efteråret, siger Lars Møller Sørensen.

Den del af projektet, som handler om den nye bydel, er ifølge Lars Møller Sørensen afhængig af, at der flytter cirka 4500 borgere til Nuuk over de næste otte år.

Ifølge Grønlands Statistik vil Nuuks befolkning dog kun vokse med cirka det halve, men projektet med udviklingen af byen vil altså tiltrække flere borgere, mener kommunen.

Tunnel kommer til at koste 440 millioner

Kommunen forestiller sig således, at der kommer én eller flere private investorer, som vil bygge tunnellen gennem Store Malene, for til gengæld at få rettighederne til at opføre 1600 boliger i den nye bydel - .

- De kommer til at skulle lave tunnellen, og så får de mulighed for at bygge og sælge eller udleje de 1600 boliger, siger Lars Møller Sørensen.

Lars Møller Sørensen mener ikke, det bliver et problem for tilflytterne at få råd til huslejen i den nye bydel. Selvom der bliver tale om en husleje, der altså skal finansiere såvel en bolig som en tunnel.

Selve tunnellen er opgjort til at koste 440 millioner kroner.

Ifølge Lars Møller Sørensen er der tale om, hvad tunellen maksimalt kommer til at koste, da længden kan variere mellem 900 og 1300 meter, og man ved endnu ikke, hvor egnet fjeldet er til tunnelbyggeriet:

- Det kommer helt an på hvordan fjeldet er, og hvor svært det er at bore igennem, siger Lars Møller Sørensen.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt