Verdensberømt arkitekt skal sætte arktisk stadion på verdenskortet

Det er den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels tegnestue BIG Group, der er fået opgaven med at tegne et arktisk fodboldstadion i Nuuk. Stadionprojektet er en del af en storstilet hovedstadsstrategi, som Kommuneqarfik Sermersooq præsenterede tirsdag på et pressemøde.
Skrevet af Jonas Fievé
07. februar 2017 10:07

Lige nu er det bare en tom grund, som ligger mellem svømmehallen og forbrændingsanlægget, men den danske arkitekt har store forventninger til området.

- Tanken er simpelthen at gøre det her sted til et nyt kommercielt og kulturelt centrum i Nuuk, fortæller Bjarke Ingels.

Skal samle hele hovedstaden

Med en placering mellem den gamle og nye del af Nuuk er det ifølge den verdenskendte arkitekt et oplagt sted at bygge det kommende stadion, hvis det i fremtiden skal blive et naturligt samlingspunkt for hele byen.         

- Derfor er planen, at man i tilslutning til svømmehallen Malik lægger det indendørs fodboldstadion, der får udsigt over havnen og fjorden.

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Foto: Kommuneqarfik Sermersooq

Hele langsiden, der vender ud mod fjorden, kommer til at bestå af flere store glaspartier, så tilskuerne på den måde kan få fornøjelsen af den spektakulære udsigt. 

- Oplevelsen af udsigten omgivelserne indefra og ud vil være fantastiske, men fra fjorden og over fra Nuussuaq vil udsigten tilbage være af de her meget elegante og graciøse organiske former, der pryder det naturlige landsskab.

 

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Foto: Kommuneqarfik Sermersooq

Inspireret af den grønlandsk natur

Bjarke Ingels har været inspireret af kulturhuset Katuaq og Svømmehallen Malik, som begge har deres udspring af naturfænomenerne nordlys og bølgerne i havet.

Da stadionet gerne skulle passe ind i de naturskønneomgivelser har den verdensberømte arkitekt derfor studeret landskabet, der omgiver hovedstaden.

- og så ender med at lave noget, der minder mere om en snedrive eller en isbræ, der faktisk åbner op i siderne, så man kan kigge ud over fjorden man kan kigge over Qinngorput, og man kan kigge tilbage til Nuussuaq og Nuuk.

Skal være et vartegn for Grønland

Bjarke Ingels håber, at stadionet kan være for Grønland, hvad det verdensberømte operahus i Sydney har været for Australien.

- Der er denne her beliggenhed meget lig med den man kender fra Sydney Operahus, hvor Jørn Utzon ikke alene har sat byen med hele Australien på landkortet, siger Bjarke Ingels, som også er kendt for flere spektakulære bygninger rundt omkring i verden.

Den danske stjernearkitekt har også fået opgaven med at bygge den sidste af de bygninger, der skal erstatte de oprindelige tvillingetårne i New York.

 

Nationalgalleri
Nationalgalleri Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq

 

Nationalgalleri får ny plads

Som en del af det nye projekt bliver Nationalgalleriet flyttet fra sin oprindeligt tiltænkte plads ved Radiofjeldet, til nu at skulle placeres ved siden af det nye stadion. Derfor troede Ingels egentligt, at han skulle tilbage til tegnebrættet igen, men den nye placering, passede perfekt til det oprindelige designe.

- I stedet for at ligge i udkanten af Nuuk, hvor den kun er synlig for dem, der kommer sejlende, kommer galleriet nu til at ligge i hjertet af det fremtidige Nuuk, siger Bjarke Ingels.

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq