Ambassadør Selvstændighed fylder mere i Grønland end i Nunavut

Selvstændighed fylder langt mere i den offentlige debat og i medierne, end det gør i den selvstyrede region Nunavut, mener Canadas ambassadør i Danmark, Emi Furuya,
Foto © : Rod Brazier/Flickr Creative Commons
27. juni 2018 12:54

Rettelse 6. juli 2018: Vi skrev tidligere, at den canadiske ambassadør mener, at debatten om selvstændighed fylder for meget i Grønland. Efter en henvendelse fra ambassadøren har vi valgt at rette artiklen. Hun pointerer, at hun ikke har en holdning til politiske forhold i Grønland.

Det siger hun til netmediet Altinget.

Ifølge ambassadøren er fokus et andet sted i Nunavut:

- Hvis du bor i Grønland, bekymrer du dig så mest om selvstændighed eller om dine børns skole og muligheden for at komme på hospitalet? Sammenlignet med Nunavut virker det til tider som om, man bruger mere tid på at diskutere selvstændighed end andre borgernære emner, siger Emi Furuya.

LÆS OGSÅ Inuit lever kortere i Canada

I Nunavut er der ingen reel selvstændighedsdebat om forholdet til staten Canada, påpeger ambassadøren, men mener dog, at Grønland og Nunavut nærmest er spejlbilleder af hinanden på grund af en fælles inuitkultur, traditioner og sprog.

LÆS OGSÅ Over 150.000 inuit-kunstværker skal digitaliseres

Ligheder, som befolkningerne i de to selvstyreområder kan bruge endnu mere i et samarbejde, end det sker i dag, mener Emi Furuya.

- Vi ønsker ikke at sige, at vi gør det perfekt, så se, hvordan vi gør. Men der er mange flere relevante erfaringer, som vi kan dele. Grønland gør nogle gode ting, og Nunavut gør nogle gode ting, siger hun til Altinget.