PITUFFIK Selvstyret blev advaret om GC’s Thule-bud

Selvstyret og Udenrigsministeriet blev næsten et år før deadline på Thule-udbuddet varslet om, at Greenland Contractors, GC, kunne blive diskvalificeret, hvis selskabet bød på servicekontrakten. Det viser en aktindsigt fra Udenrigsministeriet.
Foto © : KNR
03. marts 2015 16:11

Selvstyret blev advaret om, at Greenland Contractors I/S kunne blive udelukket fra at vinde servicekontrakten på Thule-basen. Det viser en mail, som KNR har fået aktindsigt i hos Udenrigsministeriet.

Den 7. november 2013 - 10 måneder før udbudsrunden om servicekontrakten på Thule-basen udløb - advarede USA pr. mail både Udenrigsministeriet, Grønlands Repræsentation i København og Selvstyrets Udenrigsdirektorat mod, at der kunne opstå en konflikt, hvis Greenland Contractors I/S bød på kontrakten på Thule-basen. 

Læs også Qujaukitsoq: Hammonds rolle i Pituffik-sag skal kulegraves

Det kunne nemlig blive anset som en ‘interessekonflikt’, pointerede USA’s repræsentant til grønlandske og danske embedsmænd. 

Det skyldes, at USA tillod Grønland (og Danmark) at opstille krav til firmaerne i det amerikanske udbud samtidig med, at Selvstyret selv ejer en tredjedel af aktierne i Greenland Contractors I/S. En situation kan ifølge amerikansk lov være konkurrenceforvridende, pointerer den amerikanske repræsentant i mailen ved at henvise til en paragraf i den amerikanske udbudslov (FAR 9.303):

“Kontrakter til evaluering på tilbud for produkter eller service skal ikke tildeles til en udbyder, som skal evaluere sine egne tilbud på produkter og service - eller tilbud fra en konkurrent - uden der er en tilstrækkelig sikkerhed til at sørge for en objektivitet til at beskytte regeringens interesser.”

Juraprofessor: Klar advarsel 
Og det er en klar advarsel til Selvstyret og Udenrigsministeriet om, at Greenland Contractors I/S var dårligt stillet, når det gælder om at genvinde servicekontrakten på Thule-basen, som selskabet har haft i cirka 40 år - men som bekendt tabte med udbuddet.

Det vurderer flere juridiske eksperter, som har læst mailen, herunder juraprofessor Søren Friis Hansen ved Copenhagen Business School, CBS, i København: 

- Her lægger amerikanerne op til: Vi har et problem her. Det skal vi have afklaret. Lad os snakke om, hvordan vi finder en løsning!

Læs også Medie: USA afviser Danmark i striden om Thule-udbud

USA: GC skal juridisk vurderes 

Som en mulig løsning på konflikten, oplyser den amerikanske repræsentant i mailen, at forholdet mellem Selvstyret og Greenland Contractors I/S kan blive vurderet. Det kan ske med en såkaldt ‘Conflict Mitigation Plan’ - dvs. en redegørelse over interesser- hvor USA på den baggrund juridisk vil vurdere, om der er en interessekonflikt mellem Greenland Contractors I/S og Selvstyret.

En redegørelse, som dog kan være svær at nå at lave, før udbudsrunden lukker, oplyser USA også i mailen:

Hvis selskabet fortsat vil være med i budrunden, skal det aflevere en ‘Conflict Mitigation Plan’, der afbøder interessekonflikten, og som skal gennemgås juridisk og godkendes af det amerikanske forsvarsdepartement. Det kræver en langt større juridisk ekspertise, end jeg har, at fortælle, hvad sådan en plan skal indeholde, men det ville helt sikkert være en stor udfordring at få planen godkendt før udbuddets deadline, og hvis ikke, bliver buddet fjernet.

Ifølge Søren Friis Hansen fra CBS gør USA, hvad de skal i dette tilfælde:

 - Det her er en varsling, hvor man siger: Der er et potentielt problem. Det skal I være opmærksom på. Man siger ikke, at et selskab, hvor Selvstyret er medejer, er udelukket fra at deltage i buddet.

- Men man siger altså bare, at der gælder nogle særlige regler for interesser for at deltage i buddet.

Læs også Selvstyret godkendte nye Pituffik-udbudsregler

Ifølge Greenland Contractors direktør, Peter Kofoed, er selskabet aldrig blevet orienteret om advarslen fra de amerikanske myndigheder - hverken af USA, Selvstyret eller Udenrigsministeriet.

KNR afventer en kommentar fra Udenrigsministeriet og Selvstyrets Udenrigsdirektorat.