Selvstændighed uden olie-eventyr

Grønland som olienation er en dårlig idé. Det mener Minik Rosing, professor i geologi ved Statens Naturhistoriske Museum. Han har til gengæld andre forslag til, hvad landet skal leve af fremover.
01. februar 2012 06:29

Minik Rosing mener derfor ikke, at man skal begræde den indtil videre lidet succesfyldte oliejagt.

- Troen på, at Grønland kan udvikle sig som en selvstændig nation med de ting, som folk i Grønland sætter pris på, er måske ikke særlig god med et pludseligt stort olieeventyr. Det har man set mange andre steder i verden. Det er også svært at være en selvstændig lille nation, hvis man har meget store olieressourcer, siger Minik Rosing til dagbladet Politiken.

Han mener, at Grønland umiddelbart bør satse på helt andre områder i en del af verden, som er under stor forandring på grund af klimaændringerne.

- Det vil være meget mere håndtérbart for Grønland at servicere f. eks. en lokal minedrift. Man kan også bygge transithavne i forbindelse med de nye arktiske sejlruter, som vil opstå. Og måske satse på lodstjenester, søredning og service i det hele taget. Det er ting, hvor mange grønlændere har stor kompetence, og som passer til grønlandsk livsstil og samfundsstruktur, lyder Minik Rosings forslag.